Onze nieuwe blogger: Matthijs Loos

Met het School at Sea-project zeilt een klas van leerlingen op een driemaster de oceaan over en weer terug, een halfjaar lang. Ga mee op avontuur op zee, naar de Cariben en daar voorbij!

Ik ben Matthijs Loos en ik ben 15 jaar. Ik zit in de 4e klas van tweetalig VWO in Culemborg en ben erg enthousiast geraakt voor School at Sea. Daarom zou ik dolgraag in het schooljaar 2021/2022 meegaan!


School at Sea is een talentontwikkelingsprogramma waarin je in een half jaar zeilt van Amsterdam naar de Caraïben en weer terug met 35 leeftijdgenoten, een reis van 12.000 zeemijl.

Tijdens deze zeilreis aan boord van het Tallship neemt iedereen zijn eigen schoolwerk mee. Ik leer mijn leerstof door zelfstudie en ik maak mijn huiswerk en toetsen, zodat ik niets van mijn schooljaar mis. Er gaan 4 eerstegraads docenten mee, om ons te helpen als een van ons vastloopt.

Daarnaast leer ik zeilen en alles wat daarbij hoort, en komt kijken.


Tevens zijn er School at Sea opdrachten en expedities aan boord en aan land, waarbij je leert door de praktijk te ervaren.
Door middel van deze opdrachten en expedities, maar ook door het ‘gewone’ leven aan boord van het schip, ontwikkel ik belangrijke vaardigheden zoals concentratie, planning, doorzettingsvermogen en zelfstandigheid. Maar ook goede samenwerking, duidelijke communicatie en sociale aspecten zoals problemen met elkaar oplossen.

Wat is nou gaver dan alles leren over het zeilen tijdens de “wacht”dagen? Je leert navigeren, kaartlezen, de zeilen te hijsen, of juist niet, en het weerbericht begrijpen en daarop je koers aan te passen. Ook leer je naar elkaar te luisteren, verantwoordelijkheid te nemen en leiding te krijgen en te nemen. Dit komt naar voren in de 4 à 5 scheepsovernames. Dan doet de bemanning een stapje terug en moeten we met alle leerlingen het schip zeilen gedurende 300 zeemijlen. Er moet ook gekookt en schoongemaakt worden. Dat vraagt waarschijnlijk ook wel wat doorzettingsvermogen! En ik zal mijn grenzen leren te verleggen, want het schuin gaan van zo’n schip vind ik nog niet echt prettig.

Tijdens de opdrachten van School at Sea leren we om dat wat we hebben geleerd in praktijk te brengen. Ook hier is verantwoordelijkheid nemen en samenwerking van groot belang. En…., en dat zal voor mij misschien de grootste uitdaging worden als enig kind zijnde, het leert mij samen te leven en samen te werken met 35 andere leeftijdsgenoten, dus eigenlijk met 35 broers en zussen. Mijn ouders zijn nu bijna altijd bij mij in de buurt, zeker nu we allemaal thuis moeten blijven. In het halve jaar dat ik weg ben echter, kan ik veel minder contact met ze hebben. We moeten namelijk onze telefoons inleveren en krijgen deze slechts af en toe terug.

Al met al een super tof talentontwikkelingstraject waar ik heel veel van kan leren en waarmee ik mij (nog) beter kan ontwikkelen. Naast dat het uiteraard een ontzettend gave ervaring zal worden!

Er hangt wel een prijskaartje aan dit ontzettend gave traject, namelijk iets meer dan € 25.000. Ik ben druk bezig om dit gigantische bedrag bij elkaar te krijgen, zoals bijvoorbeeld door het verkopen van spullen op Marktplaats, het geven van presentaties, klussen bij familie en vrienden en uiteraard spaar/rapportgeld. Daarnaast benader ik mogelijke sponsoren. Ik ben heel blij dat EOC Scheepsverzekeringen mij bij mijn traject ondersteunt en ben hen hier heel dankbaar voor! Maar ik ben er nog niet en alle hulp is welkom! 

In de aanloop naar het vertrek zal ik blogs schrijven over de voortgang en over wat ik al heb gedaan/meegemaakt. Uiteraard zal ik tijdens de reis ook blogs schrijven voor Varende Vrienden zodat jullie op de hoogte blijven van dit prachtige avontuur! 

Ik hoop dat ik jullie heb geënthousiasmeerd voor dit geweldige talentontwikkelingsproject, en wil jullie alvast hartelijk danken.

Groetjes,

Matthijs 


Mocht je nog meer over mij en School at Sea willen lezen, neem dan een kijkje op mijn website: https://matthijsatschoolatsea.jouwweb.nl

Mocht je direct met mij in contact willen komen, dan ben ik per mail bereikbaar via: Matthijs.Loos.atschoolatsea@gmail.com

Gerelateerde artikelen

Word lid van de Varende Vrienden van EOC-nieuwsbrief

De Varende Vrienden van EOC is een bron van informatie: vaartips, onderhoudstrucs en boeiende verhalen van medeschippers.
Via onze nieuwsbrief krijg je de beste artikelen maandelijks in je mailbox.
Gratis en toegespitst op jouw voorkeuren!

Astrid Boogert
Astrid Boogert
Marketing medewerker

Delen