Blog 3 van Myrthe: survival, snorkelen en chillen

Met het School at Sea-project zeilt een klas van leerlingen op een driemaster de oceaan over en weer terug, een halfjaar lang. Ga mee op avontuur op zee, naar de Cariben en daar voorbij!

Portobelo, Panama, 24 januari 2022. Voor vertrek uit Dominica hebben we op de boot Oud & Nieuw gevierd. Het was een hele feestelijke avond met heel, heel veel oliebollen, wel zo’n tweehonderd! En we hebben gedanst en gezongen. Op nieuwjaar zijn we met z’n allen het water in gesprongen. Er was niemand die nog droog was!

Als bonus zijn we in Dominica ook nog eens wezen snorkelen. Met een klein groepje bleven we achter en heb ik leren free diven: duiken zonder adem. We hebben dit geleerd van een van de locals: “Beets”. Een hele aardige man die ons ook van alles over het waterleven heeft verteld en de vulkanische activiteit op het eiland. Een heel mooi gezicht was het! Na het snorkelen zijn we nog naar een waterval geweest. Boven bij de waterval was er een heel klein grotje. Vanaf hier was je beschermd tegen het water van de waterval en kon je alles mooi overzien. Dit was wel een hoogtepunt voor mij!

VERJAARDAG VIEREN

Na Dominica was Curaçao aan de beurt. Na een dag of vier varen met mijn nieuwe wachtgroepje (dat zeer goed bevalt), kwamen we aan op Curaçao. De pontjesbrug ging open en bestemming vier was officieel!! Nadat iedereen negatief was getest kregen we een dag vrije tijd. Een andere dag zijn we naar een museum gegaan over het slaven verleden van Curaçao. Het was bijzonder hierover te leren en heel indrukwekkend. Ook was het tijdens de vrije tijd heerlijk een ongezonde frikandel naar binnen te kunnen werken. Lang zijn we op Curaçao niet geweest en al snel zijn we door gevaren naar Panama.

In een spoedvaart zijn we naar Panama geracet en ging het anker erin voor de San Blas eilanden. Dit was een heel mooi plaatje, het echte “palmboom wit strand”-gevoel. Hier heb ik mijn verjaardag gevierd. Ik werd zeventien en het was een dag om nooit meer te vergeten. Er werd voor me gezongen en als taart heb ik de avond vooraf zelf brownie gebakken. Ik werd overspoeld met lieve cadeaus. Zo kreeg ik mijn verjaardagsdoos die mijn ouders en vriendinnen thuis al hadden gevuld met lieve brieven en mooie cadeaus. Ook heb ik van mijn vrienden hier aan boord een hele mooie tekening gekregen en waren er 117 (!) briefjes verstopt met lieve berichten en herinneringen.

SURVIVAL EN CHILLEN

Na mijn verjaardag zijn we op de San Blas op survival geweest. Dit betekende met bonen, rijst en water voor drie dagen op een eiland zitten. Hier woont een gezin oorspronkelijke bewoners. Het was bijzonder met deze kinderen om te gaan. Ik heb ze niet goed kunnen spreken door mijn gebrekkige Spaans, maar heb wel tikkertje met ze kunnen spelen en schelpjes met ze gezocht. Vlak voor dat wij weer terug naar de boot zouden gaan heb ik ook een heel mooi kettinkje van ze gekregen. Dat is me nu heel dierbaar en houd ik goed bij me. We hebben hier dingen op het eiland dingen gedaan die ik nooit verwacht had te doen. Zo hebben we hier een haai gevangen en gegeten. Ook heb ik een adembenemende rog gezien tijdens het snorkelen. Het was een prachtig mooi beest, zo mooi en sierlijk hoe hij zwom. Verder hebben we op het eiland in onze hangmat gechild en een beetje gezwommen.

Het was na de survival een dag varen naar Portobelo, een heel klein stadje in Panama. Hier liggen we nu voor anker. Gister hebben we vrije tijd gehad en hebben we weer kunnen bellen en rond kunnen lopen. Ik heb ook een hele grappige zwemband gekocht waar we zojuist met zijn drieën in hebben gechild. Onze ‘eigen reis’ is waarschijnlijk al heel snel. Dit is een reis die we door het land gaan maken met een klein groepje. We krijgen dan een budget en mogen helemaal zelf weten wat we doen. Er gaat een begeleider mee, maar die mag eigenlijk niets zeggen. Ik heb hier heel veel zin in en kan niet wachten! Ik ben benieuwd wat ik hier later over kan vertellen en wat ik dan heb meegemaakt!

Lees ook Myrthes vorige blog over de grote oversteek!

 

 

Word lid van de Varende Vrienden van EOC-nieuwsbrief

De Varende Vrienden van EOC is een bron van informatie: vaartips, onderhoudstrucs en boeiende verhalen van medeschippers.
Via onze nieuwsbrief krijg je de beste artikelen maandelijks in je mailbox.
Gratis en toegespitst op jouw voorkeuren!

Astrid Boogert
Astrid Boogert
Marketing medewerker