Blog 5 van Myrthe: met flinke tegenwind naar de Azoren

Met het School at Sea-project zeilt een klas van leerlingen op een driemaster de oceaan over en weer terug, een halfjaar lang. Ga mee op avontuur op zee, naar de Cariben en daar voorbij!

Azoren, 23 maart 2022. Sinds mijn vorige bericht zijn we nog steeds op zee op weg naar de Azoren. Tussen Cuba en Amerika hadden we een heftige tegenwind die niet op leek te houden. Onze kapitein met jarenlange ervaring had ook nog nooit zo veel tegenwind gehad. Heel langzaam kwamen we vooruit. Door de lange reis hebben we een mini-stop gemaakt op Bermuda. In deze periode is het weer omgedraaid en werd het stukken kouder. Het is koud tijdens de wachten, maar heerlijk om weer onder een deken in ons bedje te liggen.

Nadat we langs Cuba zijn gevaren hing er ineens een lijst bij het bureau van onze onderwijscoördinator en werd de volgende scheepsovername aangekondigd. We konden onze gewilde functie aankruisen en kwamen later nog op gesprek. Dit keer zaten er ook mannen in het nautische team. Het was weer heel anders: een andere kapitein en andere stuurmannen. Heel gek omdat we dit keer niet afsloten met een aankomst. De vorige keer was dat wel zo. Het was heel leuk iedereen zijn rol te zien vervullen. De drie dagen die we kregen vlogen ook weer voorbij. Daarna begon school weer en vielen we in ons oude ritme: twee dagen op, twee dagen af.

EEN TOPDAG OP BERMUDA 

Eenmaal aangekomen op Bermuda was het een 48-uurs stop, dus we hebben niet veel gezien. Wel hebben we kunnen genieten van een vrije dag en ja, dan toch echt een hut wissel. Ik ben weg uit mijn heerlijke tweepersoons-hut en lig nu op de privé: de enige hut voor vijf personen. Ja, dat is even iets krapper maar we hebben een bedje over en liggen er met vier hele gezellige personen. Dan is het ineens zo erg nog niet. Ik heb een lekker bed en het is binnen no time je eigen plekje. De vrije dag op Bermuda was iets wat iedereen nodig had. We konden bellen naar huis en werden getrakteerd op de grootste donut die ik ooit had gezien! Ik heb ontzettend genoten van deze dag. We hebben hem besteed aan het opnemen van de enige echte video van Third Harmony. Dat deed ik samen met de meiden aan boord waarmee we altijd dansjes opvoeren. Conclusie: een top dag!

Third Harmony dans Myrthe

Al heel snel zaten we weer op zee en nu moesten we nog zo’n 1.800 zeemijl. Ja, dat is best een eind! De tijd vliegt voorbij en het is echt genieten op zee. Dingen die gisteren zijn gebeurd voelen een week geleden.

GEZELLIGHEID IS GOUD WAARD

Hier aan boord hebben we een systeem om te kijken hoe goed je op school loopt. Ik loop redelijk goed en kan via dit systeem extra wachten lopen en meer zeilen. Daarnaast is de nieuwe wacht mega leuk. We zijn allemaal enthousiast en doen super veel. Ik moet zeggen dat het lastig is iets heel interessants te vertellen over zo’n periode op zee. Hoe het voelt is iets wat niet heel goed uit te leggen is. Hier aan boord staan we heel erg los van alles thuis. We knippen bijvoorbeeld afval om te zorgen dat het minder ruimte inneemt. Ook keren we de groenten en het fruit. Dat zijn dingen die vanzelfsprekend zijn aan boord.

De gezelligheid is goud waard: iedereen is met iedereen bevriend. Nu we later in de reis zijn, is het zo gemakkelijk met iedereen te praten. De hele boot kan praten over kleine dingen.

TWEEDE ZWALUW

Aan boord van de THALASSANaarmate de 10.000 zeemijl dichterbij kwam, werd het steeds spannender. Tijdens mijn wacht hebben we hem aangetikt en kon de tweede zwaluw bij de vorige (na 5.000 zeemijl te hebben gevaren, verdien je een zwaluw). Daarnaast is het altijd weer een grote gebeurtenis als de rode cirkel verschijnt op de kaart. Dit is de cirkel waarin de scheepsovername begint. Dit is iets waar we altijd al een tijd mee bezig zijn voor het begint. Dit keer sluiten we hem af met aankomst Azoren. We zijn net begonnen met de overname. Ik zit nu te schrijven in de salon, vlak voordat de casino-avond van start gaat.

We hebben allemaal heel veel zin in de aankomst op de Azoren en genieten nog even van de laatste dagen mooi zeilen!

Blog 4 van Myrthe lees je hier terug. 

Word lid van de Varende Vrienden van EOC-nieuwsbrief

De Varende Vrienden van EOC is een bron van informatie: vaartips, onderhoudstrucs en boeiende verhalen van medeschippers.
Via onze nieuwsbrief krijg je de beste artikelen maandelijks in je mailbox.
Gratis en toegespitst op jouw voorkeuren!

Astrid Boogert
Astrid Boogert
Marketing medewerker