Blog 1 van Myrthe: de reis is begonnen

Met het School at Sea-project zeilt een klas van leerlingen op een driemaster de oceaan over en weer terug, een halfjaar lang. Dit onvergetelijke avontuur start op 17 oktober 2021 en wordt voor ons vastgelegd in een serie blogs op Varende Vrienden, geschreven door Myrthe. Ga mee op avontuur op zee, naar de Cariben en daar voorbij!

Tenerife, 22 november 2021. We zijn nu al een maand onderweg en wat vliegt de tijd voorbij! De eerste dagen aan boord waren alle indrukken intens, maar het was ook heel gezellig. Nadat de emoties van het afscheid langzaam wegzakten, kon ik beetje bij beetje wennen aan het leven aan boord.

Na een week zijn we vertrokken uit de haven van Harlingen en op weg gegaan richting Tenerife. Op dit moment zijn de eerste wachten ingegaan. Dit houdt in dat je met een groepje de boot vaart. Helaas ging dit wel gepaard met zeeziekte die over de boot heerste. Vooral de eerste dagen lag iedereen te kotsen tot een punt dat we er maar een wedstrijdje van hebben gemaakt. Ook ik was behoorlijk ziek, maar ja de klusjes moesten gebeuren. Dus iedereen heeft gestreden totdat het langzaam afzakte en steeds meer mensen zeebenen begonnen te krijgen. Omdat de wind goed was hebben we nog een extra stop gemaakt in Dieppe, een stadje aan de kust van Frankrijk. Dit was een cadeautje en heel erg leuk! We zijn hier in het reuzenrad geweest en hebben souvenirtjes gekocht.

DOLFIJNEN GEZIEN 

Hierna hebben we met de boot twee dagen voor anker gelegen aan de kust van Engeland. Daar zijn voor het eerst dolfijnen gezien, heel gaaf! We hebben hier gewacht totdat de wind perfect was en zijn toen doorgevaren naar Porto Santo, een klein eilandje bij Madeira. Op deze tocht zijn de officiële wachten ingegaan, dit betekent: twee dagen school en twee dagen wacht. Alle leerlingen zijn in twee groepen verdeeld en deze wisselen de hele tijd om. Tijdens de wacht dagen heb je vier uur wacht en acht uur rust. Dit betekent dat je bijvoorbeeld van 12.00-16.00 en 00.00-04.00 wacht hebt. Ik had wacht van 08.00-12.00 en 20.00-00.00. Dit waren fijne tijden en ik kon in een goed slaapritme blijven. Dit waren tevens de eerste echte schooldagen aan boord. Dat was wel wennen en heel anders dan thuis! De dagen zijn lang en je moet jezelf gemotiveerd houden. Wel kun je alles zelf inplannen en dus precies volgens je eigen ritme werken. Ik vind het fijn het vak te kunnen doen waar ik zin in heb, maar ik moet wel uitkijken voor uitstelgedrag, merk ik.

We zijn vanuit Dieppe naar Falmouth en vervolgens over de golf van Bescailles naar Porto Santa gegaan. Dolfijnen werden hier normaal en de nachten waren verlicht met een hele mooie sterrenhemel. We hebben geprobeerd daar foto’s van te maken maar dat lukte niet helemaal. Dit was een periode waarin we 18 dagen (wat ik in de wandelgangen hoorde) geen telefonisch contact hadden met het thuisfront. Alleen elke week een sailmail, waarin ik kort omschreef wat er allemaal gebeurde. Dit zorgde natuurlijk voor wat heimwee, maar er was zo’n duidelijk ritme aan boord dat de tijd voorbij vloog!

EERSTE HIKE

Op Porto Santo hebben we onze eerst hike gemaakt en meerdere keren vrije tijd gehad. Dus mooi een belletje naar mijn ouders kunnen doen, wat na zo’n periode wel heel erg fijn was! Tijdens de wandeling hebben we een mooie rups gezien en hadden we goed zicht op het piepkleine eiland. De hele boot heeft inkopen gedaan bij de enige supermarkt op het eiland en kwam daardoor met vrijwel dezelfde dingen terug. Er was dus weer veel lekkers aan boord, dat begon schaars te worden na zo’n tijd op zee!

Na Porto Santo was de volgende bestemming toch echt Tenerife. Dit was nog een kippeneindje en maar anderhalve dag varen. Bij aankomst zijn er twee bemanningsleden vertrokken en twee erbij gekomen. Ook is er gewisseld van kok, even wennen dus. In Tenerife hebben we nog een dag school gehad en de boot schoongemaakt. Toen was er tijd voor een hele dag vrij! Met een klein groepje zijn we door de stad gaan lopen. We hebben tapas op en lekkere dingen gegeten op het strand. Verder zijn we naar een museum geweest over de geschiedenis van Tenerife. Vandaag hebben we de Teide beklommen, een hele lange klim! Vooral toen we vlak voor het begin hoorden dat de liftjes niet werkten en we dus ook terug moesten lopen. Maar het was de gezelligheid, het uitzicht en de lunch boven op de berg zeker waard. Na een lange afwas heb ik even lekker mogen douchen. Morgen mogen we uitslapen en gaan we misschien nog wel even naar het strand. We liggen hier nog een paar dagen in de haven, daarna varen we door naar Kaapverdië.

Lees ook het blog waarin Myrthe zich voorstelt: Myrthe en Matthijs: wisseling van de wacht.

 

Hijs de EOC-vlag!

Ben jij bij ons verzekerd en wil je ook zo’n fraaie EOC-vlag aan je mast hijsen?
Vraag een gratis exemplaar bij ons aan.
Ook als je oude vlag aan vervanging toe is, sturen wij er graag eentje op!

Astrid Boogert
Astrid Boogert
Marketing medewerker