Wie staat er aan het roer als het stuurwerk uitvalt?

Van de wetgever moeten beroepsmatig gecertificeerde schepen een noodstuurwerk hebben. Hopelijk heb je het nooit nodig gehad en misschien zie je het als één van de vele punten bij een keuring, om er vervolgens een paar jaar niet meer aan te denken. Maar als je onverwachts wél een beroep moet doen op het noodstuurwerk, weten jij en jouw bemanning dan hoe het werkt?

De regel geldt voor alle beroepsmatig gecertificeerde schepen, voor de overige beroepsvaartuigen en voor de pleziervaart is een noodstuurwerk geen verplichting, maar sommige van deze schepen hebben het wel. De eisen eraan zijn wettelijk vastgelegd en het stuurwerk moet elke drie jaar door een deskundige worden gekeurd.

ROERUITVAL – KEN DE PROCEDURES 

Met enige regelmaat komen wij het tegen: bemanning van schepen die niet of onvoldoende op de hoogte is van de noodprocedures. Kennis van de werking van het noodstuurwerk is essentieel om goed te kunnen reageren als het hoofdstuurwerk uitvalt. Het noodstuurwerk is beperkter in stuursnelheden en in gebruikstijd, omdat de stroom doorgaans van het accupakket komt. In basis is het noodstuurwerk bedoeld om binnen een beperkte tijd veilig te kunnen afmeren.

Wanneer de voortstuwing tevens stuurwerk is, zoals bijvoorbeeld bij installaties met pods, Z-drive of Schottel, is kennis van de werking van het systeem cruciaal om in geval van nood juist te kunnen handelen.

ALS JE ZELF NIET VAART

Door de 24-uurseconomie varen steeds meer schepen systeemvaart. Ook neemt het aantal ondernemers met meerdere schepen toe. Weten alle schippers en stuurmannen hoe het noodstuurwerk werkt? Hebben ze er weleens mee geoefend? Zeker iets om bij stil te staan als je werkt met personeel of aflossers, je staat tenslotte aan het roer.

Test regelmatig de noodprocedures en de werking van het noodstuurwerk.

Word lid van de Varende Vrienden van EOC-nieuwsbrief

De Varende Vrienden van EOC is een bron van informatie: vaartips, onderhoudstrucs en boeiende verhalen van medeschippers.
Via onze nieuwsbrief krijg je de beste artikelen maandelijks in je mailbox.
Gratis en toegespitst op jouw voorkeuren!

Geke Pullen
Geke Pullen
Marketing, communicatie en advies