Waterschade aan betimmeringen

SIMPEL TE VOORKOMEN, DUUR OM TE HERSTELLEN

We duiken weer in de cijfers, dit keer kijken we naar betimmeringsschades in de drogelading- en tankvaart. Het zal u misschien verbazen, maar die schades slokken ieder jaar een flinke portie premie op. Ook van de oorzaken kijk je wellicht op: het gaat vaak al fout bij installatie. 

Ondanks onze herhaalde aandacht voor betimmeringsschades, nemen de aantallen niet af. In de periode 2018 t/m 2022 waren er gemiddeld 26 schades per jaar. Het ging hierbij in zo’n 30% van de gevallen om de voorwoning, dat is relatief veel. Verder valt op dat de schadelast in die 5 jaar is verdubbeld, we gaan dus nog niet de goede kant op. Bedenk dat dit alleen betimmeringsschades zijn in de categorie ‘lekkage’, schade door brand (bluswater) is hierin niet meegenomen.  

OP ZOEK NAAR DE OORZAAK

In maar liefst een derde van de gevallen is een installatiefout de oorzaak, goed voor 43 schades in 5 jaar tijd. Het gaat hier voornamelijk om waterleidingen en afvoeren die niet op de juiste wijze zijn gemonteerd en door trillingen zijn gaan lekken of zijn afgebroken. Ook het vuilwatersysteem is nog weleens gebrekkig aangelegd, zonder ontluchting in de machinekamer en zonder plan B voor als de pomp of alarmering dienst weigert.  

Verder is corrosie een veelvoorkomende oorzaak, bijvoorbeeld het doorrotten van stalen afvoeren en aangrenzende tanks. Oorzaak nummer drie is onderhoudsproblemen, zoals slechte kitranden. Tot slot noemen we nog de bemanningsfout, die konden we 11 keer noteren. In de meeste gevallen ging het daarbij om té enthousiast gebruik van de dekwas, waardoor – echt waar – een grote hoeveelheid water via de ontluchtingen in de woning werd gespoten.  

ACTIE VEREIST

Meestal is de lekkage niet van gisteren en hoe langer het vocht de kans krijgt om de betimmering aan te tasten, hoe hoger de herstelkosten. Naast de schade aan de woning zijn er gezondheidsrisico’s en verlette tijd, want als de betimmering moet worden vervangen ligt het schip wel even stil. Dus zie of ruik je iets dat duidt op lekkage, onderneem dan direct actie. Nóg beter is lekkage voorkomen, maar in de meeste gevallen zijn de waterleidingen, airco-aansluitingen en afvoeren weggewerkt en niet zichtbaar. Bovendien heeft niet iedereen de technische en bouwkundige kennis om installatiefouten op te sporen. Maar er blijft genoeg over wat je wel kunt doen, we geven wat tips. 

ALARMBELLEN

  • Optrekkend vocht of vochtplekken (ook plafonds). 
  • Verende vloer. 
  • Los voegwerk of losse tegels. 
  • Blijvend drukverlies van cv of vloerverwarming. 
  • Overmatig aanslaan van hydrofoor. 

PREVENTIETIPS

  • Laat vochtmetingen uitvoeren bij de geringste twijfel. EOC kan hiervoor specialisten aanbevelen. 
  • Vervang kitnaden als deze slecht zijn of worden (douche-afvoer, -cabine, -wanden). Kit ook de kranen af achter de afdekplaten van wateraansluitingen. Kit nooit over bestaande kitnaden heen, dat geeft geen goede hechting. 
  • Breng op cruciale plaatsen inspectieluikjes aan bij verbouw of nieuwe betimmering. 
  • Controleer periodiek de werking van het vuilwatersysteem (ook terugslagklep en voorkomen van hevelen). Zorg ervoor dat bij een storing het water in de bilge terechtkomt en niet via afvoer en ontluchting in de woning. 
  • Voer ten minste 1x per maand een inspectie uit bij de vertrekken van de bemanning (voorwoning) en leg de focus op de sanitaire ruimten. 
  • Wees kritisch op wie je inhuurt voor installatiewerk en laat bij aankoop van een schip de installaties keuren door een deskundige.  

Vraag een offerte aan

Meteen helderheid over de kosten? Dat is met een klik op de knop geregeld.
Vul je gegevens en de gewenste dekking in, dan sturen onze experts je vrijblijvend een offerte toe.

Marnix de Bakker
Marnix de Bakker
Preventie Manager