Juridische aanvaring? Met rechtsbijstand is er hulp en advies

Een geschil met de werf of gesteggel met de bevrachter: tijdens het varen en ondernemen kan er zomaar een conflict ontstaan. Dan is het prettig als er juridische bijstand klaarstaat, liefst van een deskundige die de vaarpraktijk snapt. Bij EOC Scheepsrecht kennen we de sector als geen ander, dus we vertellen graag hoe je jouw nachtrust bij ons kunt verzekeren.  

Optimale zekerheid dankzij uitgebreide dekking

Iedere scheepseigenaar met een cascoverzekering bij EOC kan een rechtsbijstandverzekering afsluiten bij EOC Scheepsrecht. Er is keuze uit twee dekkingen: algemeen en uitgebreid. In beide gevallen is er recht op ondersteuning van een medewerker van EOC Scheepsrecht bij een ‘gedekt evenement’. Bij de algemene dekking gaat het om geschillen die direct betrekking hebben op het schip en de exploitatie ervan. Dit houdt concreet in dat bijvoorbeeld geschillen met de bevrachter of de werf onder de dekking vallen.

Bij de uitgebreide dekking zijn meer evenementen verzekerd, ook geschillen met personeel of een subsidieverstrekker bijvoorbeeld. Vaak groeien bedrijven door: er komt personeel in dienst, de activiteiten breiden uit en de belangen worden groter. Dan kan het verstandig zijn om de algemene dekking om te zetten naar uitgebreid. Bijkomende voordelen van de uitgebreide dekking zijn: geen eigen risico, een minimaal belang van slechts 250 euro en een aanzienlijk hogere maximale dekking.

Een geschil? Kom direct in actie

Neem bij een geschil zo snel mogelijk contact op met de schadebehandelaar. Deze neemt de melding aan en beoordeelt of er dekking bestaat. Vervolgens wordt het dossier overgedragen aan EOC Scheepsrecht. Zij zullen het rechtsbijstandsdossier verder behandelen, als onafhankelijke belangenbehartiger. Ze geven juridisch advies, kunnen bemiddelen en schakelen indien nodig een advocaat in.

Advocaatkeuze: vrij, maar niet op eigen houtje

Direct een advocaat bellen bij een geschil lijkt een snelle oplossing, maar maak even pas op de plaats en overleg altijd eerst met EOC Scheepsrecht. Met een rechtsbijstandspolis is er vrije advocaatkeuze, dus een voorkeur doorgeven kan altijd. Maar de kosten komen pas voor vergoeding in aanmerking als EOC Scheepsrecht instemt met de inschakeling van de advocaat en zij de opdracht verstrekt.

Ruim 85% van de vloot heeft een uitgebreide dekking afgesloten

Past de huidige dekking nog bij jouw onderneming? Of heb je nog geen rechtsbijstandverzekering? Neem gerust contact op met je relatiebeheerder of de afdeling Beroepsvaart voor meer informatie. Zij denken graag mee over het goed afdekken van de risico’s in jouw situatie.

Handig

Op www.eoc.nl/verzekeringen/beroepsvaart staan de verzekeringsvoorwaarden en een beknopt overzicht met de verschillen tussen de algemene en uitgebreide dekking.

Word lid van de Varende Vrienden van EOC-nieuwsbrief

De Varende Vrienden van EOC is een bron van informatie: vaartips, onderhoudstrucs en boeiende verhalen van medeschippers.
Via onze nieuwsbrief krijg je de beste artikelen maandelijks in je mailbox.
Gratis en toegespitst op jouw voorkeuren!