Voorkom incidenten, maak je nieuwe bemanning wijzer!

De veiligheid aan boord staat of valt met de kennis van de bemanning. Onbekendheid met een schip en de gevaren van de vaart zorgen jaarlijks voor veel schades en incidenten. Licht nieuwe mensen aan boord daarom zo goed mogelijk voor op omgangsnormen, procedures en regels.

ONS INFOBLAD WIJST DE WEG

Om je te helpen dat proces in goede banen te leiden, hebben wij een nieuw infoblad gemaakt: Wijzer Nieuwe Bemanning. Hierin staan tips en checklists voor het inwerken van een nieuw bemanningslid, zodat deze veilig aan de slag kan. Gebruik de wijzer om af te gaan of je alles hebt besproken dat van belang is en niets bent vergeten.

Aan bod komen de volgende hoofdlijnen:

  • Mens
  • Uitleg procedures
  • Vaartuig
  • Vaartraject
  • Lading

GOED INWERKEN BESPAART LEED

Aan boord wordt soms te weinig aandacht besteed aan de juiste voorlichting, omdat de tijd krap is of er is geen duidelijk protocol voor bestaat. Toch is het de moeite waard, want een goed ingewerkte bemanning vermindert risico’s en schept voor beide partijen duidelijkheid. Dat is bepaald geen overbodige luxe, want wij zien een forse toename in letsel en overlijden in de beroepsvaart.

Bemanningsleden die zich thuis voelen aan boord en weten wat de procedures zijn rond bijvoorbeeld brand of een aanvaring, laden/lossen of zwemvestplicht, zullen daar ook naar handelen. Ga er niet van uit dat een nieuw bemanningslid, zelfs als die ervaring heeft, alles direct weet. Ieder schip steekt weer anders in elkaar. Ruim hier dus voldoende tijd voor in en gebruik ons infoblad als uitgangspunt.

PERIODIEK HERHALEN EN OEFENEN

Let op: alleen instructie vooraf is niet voldoende. Herhaal de belangrijkste onderwerpen periodiek en plan ook regulier training in. Denk bijvoorbeeld aan een brandoefening of wat te doen als er een man over boord is. Zo voorkom je het ergste letsel, problemen en schades. Ons advies is bovendien om de Wijzer Nieuwe Bemanning toe te voegen aan je standaard werkprocedures aan boord.

DE INITIATIEFNEMERS

Dit infoblad is samengesteld door dezelfde werkgroep die eerder ook het infoblad Wachtoverdracht maakte, dat als doel heeft het aantal brugaanvaringen te beperken. Deze werkgroep bestaat uit de overheid, belangenclubs en verschillende verzekeraars, waaronder EOC. Met zijn allen gaan wij ervoor om het aantal incidenten op onze waterwegen terug te dringen.

Je risico's gratis in kaart

Welke risico’s loop je met je schip? En welke aanvullende verzekeringen zijn slim om erbij te nemen?
Vraag het onze experts! Wij geven je kosteloos deskundig advies, zodat je de beste stappen zet.

Marnix de Bakker
Marnix de Bakker
Preventie Manager