Test je vaarkennis: tekens vissersschip

Elke maand test docent watersport John Coenders je vaarkennis met een uit het leven gegrepen casus. Weet jij wat er moet gebeuren om ongelukken te voorkomen? Deze maand gaan we naar de Zoutkamperlaag, waar drie schepen op een aanvaring lijken af te steven.

VRAAG

Wie wijkt er voor wie in deze situatie?

Garnalenkotter A (19,9 meter lang) vist tegen de rand van de plaat, voert een diabolo in het staand want en heeft een aanvaringskoers met zeilschip D (13 meter), dat uit Het Gat Van Schiermonnikoog komt. Garnalenkotter B (ook 19,9 meter) vaart in de Zoutkamperlaag en heeft eveneens een aanvaringskoers met zeiljacht D.

Het is opkomend tij en de wind komt vanuit het noordwesten met windkracht 5. Wie wijkt er voor wie in deze situatie?

ANTWOORD

Alle betrokken schepen zijn kleiner dan 20 meter en dus ‘kleine schepen’. Garnalenkotter A voert echter de diabolo. Dat wil zeggen dat hij vist (in dit geval met de boomkor) en daarmee volgens het BPR (art 1.01 A lid 13) een vissersschip is. Dat maakt garnalenkotter A technisch een ‘groot schip’. In den beginne geldt dat kleine schepen wijken voor grote schepen, dus zeiljacht D wijkt.

Wat garnalenkotter B (die niet vist) betreft, die is kleiner dan 20 meter en dus een ‘klein schip’. Zeilschip D vaart vanuit een nevenvaarwater een hoofdvaarwater op (zie de scheidingston) en mag dus medewerking verlangen van de garnalenkotter B (volgens BPR art 6.16 lid 4).

TEKENS VAN VISSERSSCHEPEN

Overdag: Twee zwarte kegels met de punten naar elkaar (diabolo) in een verticale lijn, op een dusdanige hoogte dat hij van alle kanten zichtbaar is.

‘s Nachts: Een groen helder of gewoon helder rondom schijnend licht en daaronder een wit helder of gewoon rondom schijnend licht (onderlinge afstand minstens een meter) waarbij het onderste licht minimaal twee meter boven de boordlichten staat. Daarnaast boordlichten en een heklicht. Een vissersschip mág een toplicht voeren (achter en hoger dan het groene licht).

John Coenders werd al vroeg gegrepen door de schoonheid van het water en heeft zijn hele leven eraan gewijd. Eerst als buitensportdocent aan het CIOS en onderwijskundige, na pensioen door cursussen Klein Vaarbewijs te geven. Hij is dikwijls in zijn catamaran op het wad te vinden.

Bereken nu je premie

Ontdek binnen vijf minuten wat je premie is en sluit vandaag nog een verzekering af.
Onze belofte: bij EOC krijg je optimale dekking tegen een scherpe prijs.
Dan vaar je met een gerust hart weer verder.

John Coenders
John Coenders
Docent, auteur en gepassioneerd watersporter