Luikenkap op de wal: meeverzekerd of niet?

Na een tijdje containers varen kom je terug bij de containerterminal om je luikenkap met luikenwagen op te halen. Je moet een paar keer met je ogen knipperen. Zijn dit wel de juiste luiken? Want het lijkt niet op de nette stapel die je hebt achtergelaten: de luikranden zijn zwaar beschadigd. In je afwezigheid is er een x-aantal vrachtwagens tegenaan gereden. Nu moet de kap eerst gerepareerd worden voordat je hem weer kunt gebruiken. Balen, want dat kost tijd. En dan de vraag: gaat de verzekering hieraan meebetalen?

BINNEN OF BUITEN BOORD 

De scheepsinventaris en scheepsonderdelen aan boord zijn gewoon meeverzekerd op de polis, maar alleen als deze aan boord zijn. Daarbuiten wordt het een ander verhaal. We slaan de verzekeringsvoorwaarden erop na. Artikel 4.3 zegt:

Elders opgeslagen scheepsinventaris en/of onderdelen
Wanneer scheepsinventaris en/of scheepsonderdelen elders zijn opgeslagen moet de maatschappij hierover vooraf schriftelijk worden geïnformeerd. De elders opgeslagen scheepsinventaris en/of onderdelen zijn uitsluitend verzekerd tegen schade door brand, storm, blikseminslag en/of diefstal.

VOORAF MELDEN

Het is daarom van belang om het vooraf bij EOC te melden als er inventaris of onderdelen buiten het eigen schip worden gestald. De verzekeringsdekking zal dan standaard worden beperkt tot schade door brand, storm, blikseminslag en/of diefstal. Maar let op: geen melding, geen dekking. Gelukkig is het in veel gevallen wél mogelijk om de verzekeringsdekking uit te breiden en de gestalde scheepsinventaris aanvullend te verzekeren. Dat is te laat als het kwaad al is geschied, maar wel een oplossing voor toekomstige opslag. Samen met EOC Verzekeringsadvies kunnen wij je adviseren over de aanvullende verzekering.

In geval van opslag elders heeft de eigenaar een zorgplicht. Ga daarom zelf kijken of de plaats van opslag geschikt is en controleer regelmatig hoe het erbij staat.

Je risico's gratis in kaart

Welke risico’s loop je met je schip? En welke aanvullende verzekeringen zijn slim om erbij te nemen?
Vraag het onze experts! Wij geven je kosteloos deskundig advies, zodat je de beste stappen zet.

Harco van Gijssel
Harco van Gijssel
Relatiebeheerder beroepsvaart