Inzicht in eigen uitstoot dankzij nieuwe tool

De Europese binnenvaartorganisatie IVR heeft een nieuwe online tool ontwikkeld waarmee scheepseigenaren de uitstoot van hun schip kunnen berekenen.

Emissie Calculatie Tool

Deze ‘Emissie Calculatie Tool’ berekent per kilowattuur (kWh) en per tonkilometer (tkm) de emissies van koolstofdioxide (CO2), stikstof (NOx) en fijnstof (PM). De berekening is gebaseerd op kenmerken zoals scheeps- en motortype, bouwjaar van de motor, laadvermogen, type waterweg en andere relevante data, die al vooraf ingevuld zijn. Scheepseigenaren kunnen zelf gegevens aanvullen en krijgen vervolgens een accurate schatting van de uitstoot op het scherm.

Tool berekent én voorspelt

Meer inzicht in de eigen uitstoot is bijzonder nuttig, zeker in een sector die inzet op verdere vergroening. Met de nieuwe tool kan een scheepseigenaar onderzoeken hoe het schip efficiënter kan varen en wat het gebruik van een ander type brandstof of een investering zoals een Stage V-motor, roetfilter of SCR-katalysator oplevert aan emissiereductie.

Gratis gebruik

De tool is gratis en gekoppeld aan het bestaande IVR Schepen Informatie Systeem. Lees er meer over in dit digitale bulletin van IVR, of ga direct naar de Emissie Calculatie Tool door in te loggen (en eventueel een account aan te maken) op de site van IVR.

Word lid van de Varende Vrienden van EOC-nieuwsbrief

De Varende Vrienden van EOC is een bron van informatie: vaartips, onderhoudstrucs en boeiende verhalen van medeschippers.
Via onze nieuwsbrief krijg je de beste artikelen maandelijks in je mailbox.
Gratis en toegespitst op jouw voorkeuren!

Astrid Boogert
Astrid Boogert
Marketing medewerker