Hoe te handelen bij ongeval met letsel

DE 5 STAPPEN DIE WERKGEVERS MOETEN ZETTEN

Als een bemanningslid aan boord gewond raakt, komt er veel op een werkgever af. De druk is groot, want er moet in korte tijd veel geregeld worden. Als eerste de medische zorg, maar dan is er de meldplicht en misschien zijn er juridische gevolgen. 

Het is belangrijk om de juiste stappen te zetten, ná een incident met letsel, maar ook vooraf. Bij EOC ondersteunen we onze leden waar we kunnen. Daarom hebben we samen met de Noord Nederlandsche P&I Club (NNPC) een stappenplan opgesteld.

Stap 1: controleer procedures
Controleer regelmatig ofbedrijf en schip aan de veiligheidseisen voldoen, zoals een actuele Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E), veiligheidsmateriaal en werkprocessen. Zorg er ook voor dat alle medewerkers bekend zijn met de procedures aan boord en dat zij weten wat ze moeten doen bij een ongeval.

Stap 2: zorg voor eerste hulp
Zorg dat de bemanning over de nodige eerstehulpmaterialen beschikt, zodat zij direct eerste hulp kunnen verlenen. Daarnaast moeten ze wetenhoe ze de hulpdiensten in kunnen schakelen, ook als het schip op dat moment in het buitenland is.

Stap 3: meld bij EOC
Doe zo spoedig mogelijk melding bij ons, ook als het incident lijkt mee te vallen. Wij kunnen dan samen met de NNPC ervoor zorgen dat een expert en/of advocaat ondersteuning kan bieden en dat de feiten en omstandigheden goed worden vastgelegd. De aan boord aanwezige documentatie is belangrijk, maar er moeten ook persoonlijke verklaringen worden opgenomenLeg de situatie vast met fotos en als er camera’s aan boord zijn, bewaar dan de beelden.

Stap 4: vraag juridische bijstand
AlsdeInspectie Leefomgeving en Transport(ILT) of de politie overgaat tot verhoren, hebben ondervraagdenrecht om gebruik te maken van juridische bijstand. Neem hiervoor contact met ons op. Zorg na een incident niet alleen voor de bemanningsleden, maar ook voor de eigen positie.

Stap 5: meld bij ILT
Een ongeval met letsel moet verplicht gemeld worden bij de ILT. Het is van belang dit zo snel en volledig mogelijk te doen, uiteraard kunnen wij hierbij helpen.

Eerste hulp bij vragen
Neem bij vragen gerust contact op met onze schadeafdeling en bel 088 6699555 of mail naar schade@eoc.nl 

Vraag een offerte aan

Meteen helderheid over de kosten? Dat is met een klik op de knop geregeld.
Vul je gegevens en de gewenste dekking in, dan sturen onze experts je vrijblijvend een offerte toe.