Het personeelsdossier: hoe completer, hoe beter

Overheden en inspecteurs controleren steeds vaker de arbeidsomstandigheden, zowel bij ongevallen als bij reguliere controles. Dat merken we bij de Noord Nederlandsche P&I Club (NNPC), want we krijgen er de laatste maanden meer meldingen en vragen over. In sommige gevallen zijn er boetes uitgedeeld, bijvoorbeeld omdat er geen arbeidsovereenkomst overlegd kon worden. Ons advies: zorg voor de juiste papieren aan boord om bij een ongeval snel te kunnen handelen en om boetes te voorkomen.  

Wie met bemanning vaart, moet als werkgever ervoor zorgen dat deze mensen conform wet- en regelgeving in dienst zijn. Wat in ieder geval op orde moet zijn: de arbeidsvoorwaarden, de veiligheid van de werkomgeving en de verplichte verzekeringen. Als de bemanning via een uitzendbureau in dienst is, dan is het uitzendbureau formeel de werkgever. Maar de feitelijke werkgever is net zo goed verantwoordelijk voor de naleving van wet- en regelgeving. Dat bepaalde taken aan een uitzendbureau zijn uitbesteed, doet hier niet aan af. In de meeste gevallen kan dit bij schade of boetes ook niet als verweer worden aangevoerd.    

IN DE MAP

Wij adviseren om voor elk bemanningslid een personeelsdossier aan te houden, met in ieder geval de volgende documenten en informatie: 

  • De getekende arbeidsovereenkomst. 
  • De getekende uitzendovereenkomst (indien van toepassing), inclusief de facturen van het uitzendbureau. 
  • Het identiteitsbewijs. 
  • Contactgegevens van naasten voor noodgevallen. 
  • De werkvergunning (indien van toepassing). 
  • De loonstrookjes, ook als de medewerker in dienst is via een uitzendbureau. 
  • Bewijs van de verplichte verzekeringen en afdrachten. 

Houd hierbij rekening met de AVG en maak vooraf afspraken met een werknemer en het uitzendbureau over het delen van gegevens. Met een compleet dossier heeft een werkgever direct alle informatie paraat, zowel bij ziekte of ongeval als bij een inspectie.  

Neem bij een ongeval altijd zo snel mogelijk contact op met EOC. EOC kan samen met NNPC adviseren over de stappen die nodig zijn om aan de wettelijke eisen te voldoen en de belangen van de werkgever veilig te stellen.  

MEER ADVIES NODIG?

De schadeafdeling van EOC beantwoordt graag je vragen. Bel 088 6699555 of mail naar schade@eoc.nl 

Vraag een offerte aan

Meteen helderheid over de kosten? Dat is met een klik op de knop geregeld.
Vul je gegevens en de gewenste dekking in, dan sturen onze experts je vrijblijvend een offerte toe.