Gestoord door LEDS

Een haperende marifoon na het vervangen van de verlichting in de stuurhut. Schepen die op een bepaalde plek ineens van de elektronische kaart verdwijnen. Steeds vaker horen we verhalen over raadselachtige storingen. De boosdoener komt uit een onverwachte hoek: de ledlamp.

Voor de betrokkenen was het een hele speurtocht voordat ze de bron van de storing hadden gevonden. Je denkt niet zo snel aan de verlichting als je marifoonontvangst slecht is. Maar ledlampen kunnen wel degelijk radiosignalen verstoren. Even een kort college elektrotechniek. Een ledlamp werkt op een lagere spanning dan een gloei- of halogeenlamp. De spanning wordt daarom teruggeregeld met een ‘schakelende regelaar’, een componentje in de lamp zelf (bij een ledpeertje) of in een losse driver (bij een ledspot). Deze regelaar produceert elektromagnetische straling. Als die straling niet goed is afgeschermd dan kan dat signalen in de ether verstoren, zoals die van radio, televisie en wifi, maar ook van marifoon en AIS.

Agentschap Telecom is een onderzoek gestart, want er is nog veel onduidelijk. Hoe groot is het probleem eigenlijk? Welke lampen en spots storen wel en welke niet? Het CE-keur blijkt in ieder geval onvoldoende waarborg voor een storingsvrije led. EOC zal over de uitkomsten van het onderzoek berichten, maar we geven hier alvast een aantal tips.

OPLETTEN BIJ LEDS

  • Ga bij aanschaf van ledlampen voor kwaliteit, niet voor de laagste prijs.
  • Navigatielampen moeten maritiem goedgekeurd zijn, momenteel staan er nog geen leds op de CCR-lijst van goedgekeurde lampen.
  • Navigatieverlichting met leds heeft meer nadelen: de lichtsterkte neemt af met de tijd en de geringe warmteproductie kan leiden tot slecht zicht bij sneeuw en ijzel.
  • Van dekverlichting tot kerstverlichting, allerlei leds kunnen storingen geven.

Word lid van de Varende Vrienden van EOC-nieuwsbrief

De Varende Vrienden van EOC is een bron van informatie: vaartips, onderhoudstrucs en boeiende verhalen van medeschippers.
Via onze nieuwsbrief krijg je de beste artikelen maandelijks in je mailbox.
Gratis en toegespitst op jouw voorkeuren!

Edwin Voerman
Edwin Voerman
Marketing, communicatie en advies