En dan zakt de stuurhut opeens niet verder…

Als er een stuurhut tegen een brug knalt, wijzen er al snel vingers naar de schipper: die zal wel hebben zitten slapen. Maar bij EOC weten we dat ook de techniek het af kan laten weten, waardoor het stuurhuis ineens weigert te zakken. Vaak is dat dan weer een gevolg van onvoldoende inspectie en ja, dan wijzen de vingers alsnog naar de schipper. Dus we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: kijk regelmatig of alles nog zit zoals het hoort.  

LOSGEROEST OF LOSGETRILD

Beklemde of losgekomen elektrische bekabeling, beschadigde mantels van hydraulische leidingen, condens in het bedieningskastje en corrosie onderin de kolom. Het zijn allemaal technische mankementen aan de hefinstallatie van de stuurhut die we eerder hebben belicht in de EOC Info. Helaas kunnen we een nieuw euvel aan dit rijtje toevoegen: het stalen profiel waaraan de kabels en leiding zijn gemonteerd kan loskomen door corrosie en trillingen. Als dit losgekomen profiel het opvolgende uitschuifbare deel blokkeert, dan kan de stuurhut ineens niet meer zakken.  

ADVIES: DIRECT AFMEREN EN REPAREREN

Er zijn nu al meerdere meldingen van zo’n losgekomen kabelgoot. Gelukkig werd het op tijd ontdekt en is contact gezocht met EOC Expertise. Op advies van de expert is eerst veilig afgemeerd en vervolgens de stuurhutleverancier langsgekomen om de oorzaak te achterhalen en het probleem te verhelpen. Bij hydrauliek treden zeer grote krachten op en een specialist weet exact hoe te handelen. Met deze aanpak kon veel schade worden voorkomen.     

TWIJFEL NIET

Voorkom een ongeplande stop – of erger – en maak regelmatig een controlerondje. Geen corrosie, geen losse kabels, niets losgetrild? Mocht er iets niet in orde zijn, bel dan de leverancier of EOC Expertise op 088 6699400. Ook bij twijfels, want liever een keer voor niks gebeld dan met het stuurhuis op ramkoers met de brug.    

Word lid van de Varende Vrienden van EOC-nieuwsbrief

De Varende Vrienden van EOC is een bron van informatie: vaartips, onderhoudstrucs en boeiende verhalen van medeschippers.
Via onze nieuwsbrief krijg je de beste artikelen maandelijks in je mailbox.
Gratis en toegespitst op jouw voorkeuren!