Daar zit een luchtje aan

Wie zit er nou te wachten op waterschade aan boord? Niemand dus. En al helemaal geen schade door problemen met de vuilwatertank, want dat is pas echt een smerig zaakje. Toch krijgen we steeds vaker melding van problemen met overlopende toiletten of doucheputjes. Met als gevolg schade aan de vloeren, betimmering, isolatie en soms zelfs volgelopen machinekamers.

Behalve een vieze lucht tijdens het schoonmaken, krijg je ook te maken met hoge reparatiekosten. Het ongemak en de kosten nemen toe wanneer er tijdelijk vervangende woonruimte gezocht moet worden. Bedrijfsschade is vaak het gevolg wanneer door de lange reparatietijd ook het schip moet worden stilgelegd. Twee maanden reparatietijd en schadeposten van meer dan €100.000,- zijn geen uitzondering.

VOORKOM SCHADE

Met deze tips&tricks hou je het fris en schadevrij aan boord.

  1. Zorg dat de beluchtingleiding op de overboord persleiding voldoende diameter heeft en de “zwanenhals” ruimschoots boven de (geladen) waterlijn zit.
  2. Inspecteer en reinig de beluchtingleiding en -klep van de overboord persleiding regelmatig, bij voorkeur iedere 6 maanden.
  3. Let op dat de ontluchting van de vuilwatertank ruimschoots bovendeks uitmond, dus ook boven de waterlijn bij geladen schip.
  4. Terugslagkleppen zijn een goede beveiliging, maar pas op met vervuiling want dan sluiten ze niet meer goed af.
  5. Controleer de installatie regelmatig en test daarbij ook de niveauschakelaar en alarmen.
  6. Wanneer je met wisselende bemanning werkt, is het raadzaam om duidelijke en eenvoudig leesbare gebruiksinstructies te hebben.

Vuilwatertanks kunnen vaak gespoeld of geleegd worden met een andere pomp, bijvoorbeeld een algemene dienstpomp. Werk bewust, laat je niet afleiden en zet de afsluiters na handelingen weer in de juiste positie. Voorkom dat je tijdens het dekwassen tevens de vuilwatertank volpompt omdat er nog een kraan open staat. Dan kunnen na het vullen van de vuilwatertank de toiletpot en het doucheputje ook niet overlopen.

Tot slot: vaak zijn de installaties aan boord ingesteld op lozen overboord, automatisch of handbediend. Wees je ervan bewust dat deze installaties 24/7 in werking zijn. Regelmatig onderhoud en het tijdig vervangen van onderdelen kan heel veel problemen voorkomen.

Meer weten? Neem contact op met EOC Expertise via 088-6699400 of eocexpertise@eoc.nl

Word lid van de Varende Vrienden van EOC-nieuwsbrief

De Varende Vrienden van EOC is een bron van informatie: vaartips, onderhoudstrucs en boeiende verhalen van medeschippers.
Via onze nieuwsbrief krijg je de beste artikelen maandelijks in je mailbox.
Gratis en toegespitst op jouw voorkeuren!