Bunkeren voor dummies

Je voelt je een enorme sufferd als je tijdens het gasolie bunkeren even bent afgeleid en de slang niet op de gasolietank, maar op de smeerolietank zet. Stom natuurlijk, maar een fout is snel gemaakt als de aansluitingen identiek zijn. En dát het makkelijk misgaat is duidelijk: wekelijks zijn er meerdere voorvallen. Vaak een ‘near miss’, maar ook regelmatig overvullingen met milieuschade. 

OPLOSSING IS ER AL

Om bunkerfouten te voorkomen bestaat er een aparte aansluiting voor smeerolie: de Camlock koppeling. Deze wordt binnenkort verplicht in de ES-TRIN, vermoedelijk in 2023 of 2024. Daarop wachten kan, maar zo’n aansluiting is nu al te krijgen bij het bunkerstation en een koopje als je het afzet tegen de kosten van verkeerd vullen. Want de gevolgen van een contaminatie zijn niet mals, denk aan bunker leeg laten pompen, verlies van product en vertraging. Dan zijn er ook nog mogelijke boetes, claims of gevolgen voor de verzekeringspremie. Iedereen kan een stomme fout maken, maar je bent pas echt een ‘dummie’ als je een eenvoudige oplossing laat liggen.  

Slimmeriken lezen ook de flyer van de werkgroep Juist Aangesloten Bunkeren.

Word lid van de Varende Vrienden van EOC-nieuwsbrief

De Varende Vrienden van EOC is een bron van informatie: vaartips, onderhoudstrucs en boeiende verhalen van medeschippers.
Via onze nieuwsbrief krijg je de beste artikelen maandelijks in je mailbox.
Gratis en toegespitst op jouw voorkeuren!

Marnix de Bakker
Marnix de Bakker
Preventie Manager