Alcohol en drugs op het werk: wat is het beleid?

Alcohol- en drugsgebruik door werknemers kan grote problemen op het werk veroorzaken. Bij veel werkzaamheden is het uitoefenen van de functie onder invloed van alcohol of drugs zelfs ronduit gevaarlijk. Dit is zeker het geval aan boord, of je nu aan het roer staat of op het dek aan het werk bent. Daarbij kan alcohol- en drugsmisbruik de oorzaak zijn van frequent of langdurig verzuim, disfunctioneren of onvoorspelbaar gedrag. Wat kunt u als werkgever doen om alcohol en drugs geen stoorzender te laten worden in uw bedrijf?

Iedere werkgever mag een alcohol- en drugsbeleid voeren binnen de onderneming. Het personeel moet bij het in dienst treden duidelijk worden gemaakt hoe met alcohol en drugs wordt omgegaan binnen de organisatie. EOC heeft hiervoor het Infoblad Drugs en Alcoholbeleid opgesteld, voorzien van de regels aan boord hieromtrent. Deze kunt u nieuwe bemanningsleden in laten vullen bij hun aannameproces.  

 

Gratis inzicht in uw risico’s?

Als EOC merkten we dat er onder schippers behoefte is aan deskundig advies over risico’s en aanvullende verzekeringen. Heeft u dit ook?

Marnix de Bakker
Marnix de Bakker
Preventie Manager

Delen