Woonboot kopen? Let op deze 5 dingen

Altijd al gedroomd van op het water wonen? Wie de stap van wal naar schip zet, zal ontdekken dat er op het water andere regels gelden. Welkom in de wereld van de watervillahypotheek en objectgebonden ligplaatsvergunning. Om onaangename verrassingen te voorkomen kun je de aankoop van jouw droom maar beter goed voorbereiden. Hier vijf dingen die je zeker even na moet lopen. 

1. Staat van de woonboot

Een woonboot is wettelijk gezien een bouwwerk dat aan een aantal voorschriften moet voldoen. Wij adviseren om altijd een aankoopkeuring uit te laten uitvoeren door een expert. Dit is belangrijk voor het vaststellen van de waarde van het object, maar ook als controle of de woonboot aan de wettelijke eisen voldoet. EOC voert geen aankoopkeuringen uit, maar keurt wel het onderwaterschip als een stalen woonark bij ons in de verzekering komt. 

2. Koopovereenkomst

Zorg ervoor dat de koopovereenkomst duidelijk aangeeft in welke staat de woonboot wordt verkocht, welke rechten de koper heeft om informatie op te vragen of de woonboot te inspecteren en wat er gebeurt indien achteraf een mankement wordt vastgesteld.

De koopovereenkomst dient altijd schriftelijk opgesteld en ondertekend te worden. Op deze manier worden de afspraken over en weer goed vastgelegd en heb je iets om op terug te vallen indien de koop niet zo vlekkeloos verloopt als vooraf gehoopt. Wij zien helaas nog te vaak dat partijen uitgaan van een mondelinge afspraak.

3. Ligplaatsvergunning

Voor de ligplaats is een ligplaatsvergunning of ontheffing vereist. Daarin staat onder welke voorwaarden de woonboot op welke locatie mag liggen. Een vergunning is gebonden aan het object (en dus overdraagbaar) of aan de persoon die erop woont. Als er sprake is van een persoonsgebonden vergunning, zal de koper een nieuwe vergunning moeten aanvragen bij de gemeente. De kans bestaat dat deze niet wordt verleend en de koper een andere ligplaats moet zoeken.

4. Bestemmingsplan

In een bestemmingsplan zijn de gebruiks- en bouwmogelijkheden voor een bepaald gebied vastgelegd, ook voor de ligplaats van woonboten. Controleer of zowel de ligplaats en woonboot zelf als de woonfunctie zijn toegestaan binnen het bestemmingsplan. Het kan zijn dat de koper een omgevingsvergunning aan moet vragen, de gemeente kan hierover informeren. De bestemmingsplannen van alle gemeenten staan online: www.ruimtelijkeplannen.nl.

5. Hypotheek en verzekeringen

Voor de hypotheek en verzekering voor een woonboot gelden andere regels dan voor een huis. Het maximaal te lenen bedrag is meestal lager en vaak is er sprake van een opslagpercentage. De woonboot en ligplaats kunnen meestal tot maximaal 90% worden gefinancierd. De bank neemt hierin ook de geschatte levensduur en staat van de woonboot mee. Wij adviseren om vooraf contact op te nemen met de bank of hypotheekadviseur en verzekeraar over de mogelijkheden en voorwaarden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. 

Nog vragen?

Kijk op www.lwoorg.nl, de website van de Landelijke Woonboten Organisatie (LWO), voor meer informatie en advies. Of neem contact op met EOC en bel 088 6699545 of stuur een e-mail naar pleziervaart@eoc.nl.

Meer informatie, interessant nieuws en leuke verhalen over wonen op het water lees je ook op de website en in het magazine van VLOT, hét waterwoonblad van Nederland.

Bereken nu je premie

Ontdek binnen vijf minuten wat je premie is en sluit vandaag nog een verzekering af.
Onze belofte: bij EOC krijg je optimale dekking tegen een scherpe prijs.
Dan vaar je met een gerust hart weer verder.

Geke Pullen
Geke Pullen
Marketing, communicatie en advies