Welke accu is goed voor mijn boot?

Welke accu voor een pleziervaartuig is nou een goede? Het is niet eenvoudig om daarachter te komen. Online struikel je over het aanbod: al die merken, soorten en aanbieders … We helpen eigenaren van een boot of woonschip graag op weg, want een goede accu is ontzettend belangrijk voor de veiligheid aan boord. 

Onze experts maken zich zorgen. Ze komen steeds vaker accu-installaties tegen die echt niet oké zijn: de kwaliteit van accu’s is onder de maat, de elektrische aansluiting is niet veilig of de bescherming en ventilatie voldoen niet. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren, zoals ontploffing, brand of het vrijkomen van dodelijk gas. Ze treffen zelfs lithium accu’s van Chinese webwinkels aan. Veelgehoorde reactie is dan: ‘Maar er staat toch CE op?’ 

ALLEEN CE ZEGT NIETS

CE staat voor ‘Conformité Européenne’, maar kan net zo goed ‘Chinese Export’ betekenen. Aan de accu kun je dat niet zien, alleen de conformiteitsverklaring van de fabrikant bewijst dat hij aan de veiligheidseisen voldoet. Bij de gerenommeerde merken zit dat wel goed, maar vraag bij twijfel altijd naar de conformiteitsverklaring. Daarin moet staan dat de accu voldoet aan de Europese normen EN-IEC 60335-1:2012/AC:2014 en IEC 62485-2. Dit geldt voor alle accu’s, van lood/tractie tot lithium. De normen zijn voor huishoudelijk gebruik en garanderen dat je geen tijdbom aan boord haalt, maar eigenlijk wil je op het water meer veiligheidsgarantie.   

KIEZEN ALS EEN PRO

Zeker weten dat de accu’s en de installatie veilig zijn? Kijk dan af bij de beroepsvaart. Uiteraard zijn de schaal en het budget daar anders, maar veel veiligheidstips kun je ook op een kleiner vaartuig toepassen. Voor de beroepsvaart staat in de ES-TRIN waaraan accu’s en accuruimtes moeten voldoen. De ES-TRIN verwijst weer naar EN-normen, in dit geval EN 62619 en EN 62620; dat zijn normen voor industrieel en maritiem gebruik. Een mooie boot lijkt misschien niet industrieel, maar denk eens aan trillingen, schokken en hoge temperaturen. De accu krijgt gewoon meer voor zijn kiezen dan aan de wal en daar moet hij wel tegen kunnen.  

LOOD OF LITHIUM

Dan is er nog de lastige keuze tussen de verschillende typen: LFP, LiFePO4, NMC of toch lood/tractie? Ons superhandige schema kan helpen, met alle voor- en nadelen op rij: www.eoc.nl/infoblad-accu. Zijn de accu’s bedoeld voor de voortstuwing, lees dan ook onze tips op varendevrienden.eoc.nl/watt-is-slim

Word lid van de Varende Vrienden van EOC-nieuwsbrief

De Varende Vrienden van EOC is een bron van informatie: vaartips, onderhoudstrucs en boeiende verhalen van medeschippers.
Via onze nieuwsbrief krijg je de beste artikelen maandelijks in je mailbox.
Gratis en toegespitst op jouw voorkeuren!

Tim Klaasen
Tim Klaasen
EOC relatiebeheer