Wegwijs in hijsen en heffen

Is een hijsbewijs verplicht voor autokraan of bunkergiek? Welke regels gelden er bij hijswerkzaamheden op schepen? Zijn er eigenlijk nog andere wetten waar ik als werkgever rekening mee moet houden? We krijgen bij EOC vaak dit soort vragen en uiteraard laten we je niet bungelen. Dus hebben we een infoblad gemaakt met alles wat je moet weten over werken met hijsmiddelen. 

Hijsen brengt risico’s met zich mee, zelfs bij een routinehandeling zoals de auto aan dek takelen kan er wat misgaan. Vanzelfsprekend wil je ongelukken voorkomen, dus heb je gezorgd voor een veilige werkplek en goede instructie van de bemanning. Maar het is wel handig als dat allemaal voldoet aan de wettelijke eisen, voor het geval je een controle krijgt of er toch iets uit de kraan valt.  

Het is best lastig om een overzicht te krijgen van alle regels die hierbij komen kijken. Europese richtlijnen, Arbowetgeving, ES-TRIN en ES-QIN: de eisen aan het materieel, de werkplek en de kwalificaties van de bemanning zijn uitgesmeerd over verschillende wetten. We hebben alles op een rij gezet in ons infoblad ‘Autokraan en hijsbewijs’, zo weet je precies aan welke verplichtingen jij als werkgever moet voldoen. Download het infoblad via www.eoc.nl/infoblad.

HIJSBEWIJS

En dan nog even over het hijsbewijs. Is dat verplicht voor bemanningsleden die met een autokraan of bunkergiek werken? Nee, in de basis niet. Maar in de machinerichtlijn, de gebruikershandleiding of het CE-certificaat van de fabrikant kan staan dat alléén bevoegde personen met een hijsbewijs het hijsmiddel mogen gebruiken. Ga dit na. En er is nog een reden waarom het zinvol kan zijn om de bemanning toch op cursus te sturen. Bij controle en zeker bij een ongeval moet de werkgever aantonen dat medewerkers voldoende zijn opgeleid; het hijsbewijs is daarvoor een goed middel. Bedenk wel dat een hijsbewijs zorgt voor basiskennis, vaak is aanvullende instructie aan boord nodig. 

Tot slot: de last in de kraan is niet standaard meeverzekerd. Hiervoor heeft EOC Verzekeringsadvies een passende oplossing. 

Lees ook ons eerder verschenen artikel over veilig hijsen terug, dat kan hier.

Je risico's gratis in kaart

Welke risico’s loop je met je schip? En welke aanvullende verzekeringen zijn slim om erbij te nemen?
Vraag het onze experts! Wij geven je kosteloos deskundig advies, zodat je de beste stappen zet.

Marnix de Bakker
Marnix de Bakker
Preventie Manager