Veilig bruggen passeren

Schepen en bruggen; het zijn niet altijd de beste vrienden. Ieder jaar zien we bij EOC diverse aanvaringen met kleine of grotere gevolgen. Dit geldt voor zowel de beroeps- als de pleziervaart. Reden genoeg om in dit artikel op Varende Vrienden aandacht te besteden aan de meer dan belangrijke kwestie ‘hoe passeer je veilig een brug?’

Eerst nog maar eens de statistieken. Er zijn in Nederland al zo’n 1143 bruggen, van allerlei formaten. Sommige kunnen open, anderen zijn vast. Het gros van de ongelukken gebeurt in situaties waarin de schipper verkeerd inschat hoe hoog de doorgang is ten opzichte van zijn of haar vaartuig. Voor je het weet loop je flinke stuurhutschade op. Is dit dan zo lastig? Nou, niet als je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt – maar door de veranderlijke waterstand en stroming van onze rivieren is het ook weer niet zo simpel als ‘mijn schip past altijd onder deze brug, dus het kan!’

Tips om veilig bruggen te passeren

Omdat voorkomen beter is dan genezen, hebben onze vrienden van het Platform Zero Incidents al meerdere ‘Safety Flash’-uitgaves gepubliceerd over dit onderwerp met daarop kort en helder wat je kunt doen om gevaarlijke situaties te voorkomen. We zetten ze voor je op een rij (klik op de titels om de bulletins te downloaden!):

  • Reisplanning: Een veilige reis begint bij de voorbereiding. Het plannen van de reis is het ideale moment om in te calculeren wat bijvoorbeeld de weersomstandigheden zullen zijn, of er werkzaamheden zijn op bepaalde routes, de precieze omvang en het gewicht van je vaartuig met eventuele lading…
  • Veilig passeren van bruggen: Hier staan de meest praktische zaken in om je veilig onder een brug door te loodsen. Toch is niet alles van tevoren in te schatten, ook je stuurmanskunsten en -intuïtie spelen een rol.
  • Defensief varen: Wat zijn de marges, is het nog veilig genoeg om verder te varen, kunnen we niet beter even stoppen? Dit zijn de afwegingen die een goede schipper maakt, als je tenminste ‘defensief’ vaart. Lees er hier meer over.
  • Mentale fitheid: En tot slot, een binnenvaartschip besturen is een veeleisende klus met unieke uitdagingen. Zorg er daarom voor dat je goed uitgerust bent, mentaal fit, om de veiligheid van bemanningsleden, andere vaarweggebruikers, de lading en jezelf te garanderen.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Zelfs met de beste voorbereidingen kan het misgaan, voor je schip of de brug. Ga daarom goed beschermd het water op met een verzekering van EOC.

Je risico's gratis in kaart

Welke risico’s loop je met je schip? En welke aanvullende verzekeringen zijn slim om erbij te nemen?
Vraag het onze experts! Wij geven je kosteloos deskundig advies, zodat je de beste stappen zet.

Marnix de Bakker
Marnix de Bakker
Preventie Manager