‘Stuurhuis tegen brug? Dat gaat mij niet gebeuren!’

De stuurhut eraf varen, dat overkomt anderen. De meeste schippers zien zichzelf als ervaren en alert, zij zullen de brughoogte echt niet verkeerd inschatten. Maar in de diverse stuurhutten die de laatste jaren sneuvelden zaten ook geen gekkies aan het roer. Sterker nog, in veel gevallen was het een schipper of stuurman die al jaren vaart. Blijkbaar kan het iedereen overkomen, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat we er niets aan kunnen doen.  

Blind vertrouwen op routine en ervaring blijkt een risicofactor. Net als onbekendheid met het specifieke schip, want in iedere stuurhut werkt het net even anders. Maar ook haast en stress kunnen een rol spelen, zo blijkt uit analyse van de talloze incidenten van de aflopen jaren.  

Als ervaring niet helpt, wat helpt dan wel om brugaanvaringen te voorkomen? Uiteraard moet de infrastructuur beter, daarom pleit EOC voor een waarschuwingssysteem bij bruggen, vergelijkbaar met hoogtesignalering bij tunnels op de weg. Maar als we inzoomen op wat de schipper zelf kan doen, dan staat één ding centraal: een goede reisvoorbereiding. Ook als het traject al honderd keer is afgelegd, blijft dit belangrijk. De situatie op de vaarweg kan altijd veranderen door bijvoorbeeld een afwijkende waterstand of een beperking.  

Andere checks voor vertrek zijn de actuele afmetingen van het schip en de werking van de stuurhuiskolom. Zakt de stuurhut zonder problemen? En waar zit de noodbediening? Tot slot is de planning van belang. Haastige spoed is zelden goed en maakt dat de bemanning mogelijk te veel risico neemt, dus zorg voor een ruime planning waarin eventuele vertraging kan worden opgevangen.  

AANVARING: THE MOVIE

Meer weten over reisvoorbereiding of materiaal nodig voor het trainen van de bemanning? Maak gebruik van de tools van het Platform Zero Incidents (PZI). Daar staan Safety Flashes met de do’s en don’ts voor brugpassage en reisplanning, in vier talen te downloaden. Bekijk ook zeker de animatiefilm, gebaseerd op waargebeurde incidenten.

Liever advies van een goede vriend? Lees dan ons blog over brugpassage op Varende Vrienden.

Word lid van de Varende Vrienden van EOC-nieuwsbrief

De Varende Vrienden van EOC is een bron van informatie: vaartips, onderhoudstrucs en boeiende verhalen van medeschippers.
Via onze nieuwsbrief krijg je de beste artikelen maandelijks in je mailbox.
Gratis en toegespitst op jouw voorkeuren!

Marnix de Bakker
Marnix de Bakker
Preventie Manager