Loopt het gesmeerd?

HANDIGE TIPS VOOR SCHROEFASINSTALLATIES

De motorinstallatie wordt het hart van het schip genoemd, maar de schroefasinstallatie met de schroef zorgen ervoor dat het schip ook echt vooruitkomt. Belangrijk dus om goed te onderhouden, want erop achteruitgaan door stilliggen voor reparatie wil niemand. Smeren dus die schroefasinstallatie! We helpen je graag een handje met informatie over de verschillende systemen en hun werking. Om schade te voorkomen maar ook omdat er geen schadelijke stoffen in het milieu terecht mogen komen conform de huidige milieueisen.

Aan de slag met de basis:

  • Vraag bij jouw leverancier het (onderhouds)schema van de schroefasinstallatie en de bijbehorende specificaties op als deze ontbreken.
  • Controleer regelmatig de pers- en retourleidingen.
  • Hergebruik geen retourvet.
  • Geen drukmeters? Plaats deze zodat je de voorgeschreven druk kunt controleren!
  • Controleer periodiek de werking van de aanwezige alarmen.
  • Meet periodiek de temperaturen van schroefas- en binnenlager (infrarood).
  • Controleer de schroefas-, roerspeling(en) en ook de buitenafdichtingen op lekkage wanneer je tussentijds het dok ingaat.

ER IS NOG MEER…

Weet je welk systeem je hebt aan boord? Er zijn namelijk schroefasinstallaties met vetsmering, oliesmering en watersmering. Ieder systeem kent zijn eigen werking en aandachtspunten. Ook handig om te weten, vinden we bij EOC. Vooral als het om open systemen gaat, waarbij er vet of smeer in het water terecht kan komen. Slecht voor het milieu en dus niet toegestaan. Daarom hebben we een infoblad opgesteld met nog meer specifieke tips & trucs voor ieder type installatie. Speciaal voor onze leden en verzekerden, want we willen graag dat het gesmeerd loopt.

Klik hier: Infoblad schroefas installaties

Word lid van de Varende Vrienden van EOC-nieuwsbrief

De Varende Vrienden van EOC is een bron van informatie: vaartips, onderhoudstrucs en boeiende verhalen van medeschippers.
Via onze nieuwsbrief krijg je de beste artikelen maandelijks in je mailbox.
Gratis en toegespitst op jouw voorkeuren!