Gert-Jan en Hella: ‘niet al het gevaar komt vanaf het water!’

Ik heb al eens opgesloten gezeten in een sanitair gebouw (tip: altijd je telefoon meenemen), languit gelegen op gladde steigers en meer van dit soort ongemakken beleefd, maar dit alles verbleekt bij onze belevenissen in Amersfoort!

In augustus 2020 maakten wij met onze Diamond 850 Retro een mooie tocht. Deze startte in Leidschendam en voer ons via de Vliet, de Oude Rijn, de Hollandse IJssel, de Lek, de IJssel en het Reevediep naar de Randmeren. Omdat er gewaarschuwd werd voor storm Francis, besloten wij deze uit te zitten in Amersfoort. Op dinsdag 28 augustus voeren we via de Eem in de stromende regen Amersfoort binnen en we meerden af in de Eemhaven. De brugwachter, die tevens als havenmeester fungeerde, trok zich niets aan van deze hoosbui. Hij overhandigde ons een “bootschappentas” met allerhande leuks. Amersfoort kon al bijna niet meer stuk voor ons!

STENENGOOIER OP HET DAK

Op dinsdag hebben we Amersfoort verkend, een aanrader. Ook op de woensdag hebben we door de stad gezworven en ontdekten we onder andere een heerlijke toko. Daar hebben we voor het avondmaal diverse zalige gerechtjes besteld. Gewapend met deze kleine rijsttafel zetten we weer koers richting onze boot. Het miezerde inmiddels en wij hadden wel trek in een neutje tegen de koude en nattigheid.

We waren bijna bij onze boot toen wij een tweetal politieagenten ontwaarden. Omdat we geen last hadden van een schuldig geweten, dachten wij deze heren te passeren en op onze boot te stappen. Helaas werden wij manu militari tegen gehouden. Wat bleek: op het dak van het naastgelegen appartementengebouw bevond zich een jongeman die het nodig vond om stenen en andere materiaal van het dak naar beneden te gooien en daarbij een grote vastberadenheid ten toon spreidde. Om te illustreren dat hij een groot bereik had, rolden ons de keien rond de voeten. De agenten meldden ons dat er ook diverse projectielen op de onder gelegen boten terecht waren gekomen. Er was zeer zeker schade opgetreden. Het heerschap gooide bierflesjes en zelfs stoeptegels naar beneden. Een van die betonnen stoeptegels viel met een harde klap pal op de motorkap van een eronder geparkeerde auto! Die veerde een halve meter de lucht in. 

stenengooier op het dak kapotte auto door stenengooier

GELUKKIG GEEN SCHADE

De agenten mochten vanwege de veiligheid niet zelf de gek van het dak trekken en moesten op het AT wachten. Mijn echtgenoot zei nog als wrang grapje dat dit AT zeker uit Den Haag moest komen omdat het zo lang duurde; achteraf bleek dit nog waar te zijn ook.

Nat en kleumend zaten wij op een nabij gelegen bankje af te wachten, de zak met kroepoek was al weg gewerkt. Na een kleine twee uur werd de Amersfoortse stenengooier in de kraag gevat en konden wij zeer gespannen de Diamond inspecteren. Gelukkig geen schade maar de boten voor ons wel degelijk. Bij een boot waren de ramen van de kuip allemaal kapot en de raamstijlen verbogen, het glas lag overal. Afgedekt met plastic heeft deze boot de nacht kunnen doorstaan. Hieruit blijkt maar weer dat schuilen voor de storm soms meer schade oplevert dan de storm zelf!

Deze column is tot stand gekomen in samenwerking met PassantenPlaatsen Boot (PBB) onder de titel “moet je nou toch eens horen wat wij tijdens het varen hebben meegemaakt”. Ook je verhaal delen? Stuur deze samen met een paar goede foto’s naar: passantenplaatsenboot@gmail.com.  

Gerelateerde artikelen

Word lid van de Varende Vrienden van EOC-nieuwsbrief

De Varende Vrienden van EOC is een bron van informatie: vaartips, onderhoudstrucs en boeiende verhalen van medeschippers.
Via onze nieuwsbrief krijg je de beste artikelen maandelijks in je mailbox.
Gratis en toegespitst op jouw voorkeuren!

Astrid Boogert
Astrid Boogert
Marketing medewerker

Delen