Drugscriminaliteit soms gevaarlijk dichtbij

Wat doet die man bij mijn containers?

Herken je de signalen dat er iets niet pluis is? Dat er mogelijk drugs in de lading zitten, er uithalers actief zijn of personeel wordt gechanteerd? Drugscriminelen maken allang niet meer alleen gebruik van zeevaart en wegtransport, ook de binnenvaart loopt gevaar. Vorig jaar kreeg de politie 52 meldingen uit de binnenvaart en daarvan waren er 50 zeer serieus. 

Het gebeurt steeds vaker en het wordt steeds extremer, zo waarschuwt de politie. Zoals ongenode gasten aan boord die een container komen zoeken of containers die ’s nachts opengebroken worden, tot en met personeel dat wordt bedreigd of gechanteerd. Omdat drugs meestal in containers zijn verstopt, loopt de containervaart extra risico, maar ook andere beroepsvaart kan ermee te maken krijgen.  

HERKEN DE SIGNALEN

Vaak zijn er signalen dat er iets niet klopt, maar die worden lang niet altijd aan de politie doorgegeven. Stel, je ziet een gat in het hek bij de terminal, een container die niet goed is verzegeld of een container met vreemde reparaties. Onbekende personen die personeel benaderen en informatie zoeken over een container. Een bemanningslid dat ineens in de slappe was zit. Het zijn allemaal tekens dat er mogelijk iets niet in de haak is. Ook al zijn het maar vage vermoedens: meld het bij douane of politie. Dit kan gevaarlijke situaties aan boord voorkomen en helpen om criminelen op te sporen.   

TIPS

 • Deel beschikbare informatie. 
 • Bespreek het met de bemanning. 
 • Maak beleid aan boord.
 • Wees alert op veiligheid van bemanning:
  Aan dek. 
  Bij toegang tot ruimten en verblijven.
  Tijdens bemanningswissel.
  Bij tussentijds afmeren.

#STRONGLOGISTICS

Wat zijn verdachte situaties? Lees het in de brochure van Strong Logistics, die staat vol met praktische tips voor zowel de bemanning als medewerkers op kantoor. Strong Logistics is een initiatief van politie en transportsector om drugscriminaliteit tegen te gaan en de sector veilig te houden. Er is ook een ‘awareness game’, operatie Zelos, waarin alleen de oplettende speler voor een goed einde kan zorgen. Zijn jij en jouw medewerkers opmerkzaam genoeg en doe je het juiste als er iets niet lijkt te kloppen? 
Download de brochure via strong-logistics.nl 
Speel de game via operatiezelos.nl 

MELDEN KAN HIER

Meldkamer douane: 088 6223100 
Politie: bij spoed 112, anders 0900 8844 
Meld misdaad anoniem: 0800 7000 of via meldmisdaadanoniem.nl 
Wijkagent haven Rotterdam: 06 23402381 (Leon Willemsen)
Wijkagent haven Amsterdam: 06 10237956 (Richard Jonker) 

Word lid van de Varende Vrienden van EOC-nieuwsbrief

De Varende Vrienden van EOC is een bron van informatie: vaartips, onderhoudstrucs en boeiende verhalen van medeschippers.
Via onze nieuwsbrief krijg je de beste artikelen maandelijks in je mailbox.
Gratis en toegespitst op jouw voorkeuren!

Marnix de Bakker
Marnix de Bakker
Preventie Manager