Woonark laten slepen?

‘BEREID JE GOED VOOR EN MAAK JE NIET TE DRUK’

Als een woonark aan de reis gaat, is dat best een onderneming. Zeker als het IJsselmeer en het drukke Amsterdam-Rijnkanaal op de route liggen, zo ondervond Martijn Koops afgelopen januari. Het casco van zijn woonark moest van Leeuwarden naar Scheendijk bij Breukelen. Samen met Gerrit Bouius van Dredging Support Vessels had hij de tocht goed voorbereid, maar het is altijd de vraag hoe de andere scheepvaart gaat reageren. 

Martijn Koops, de eigenaar:

‘We hadden in Friesland een casco laten bouwen, een betonnen bak met een houten opbouw en kunststof gevelbekleding. Die wilden we naar Scheendijk laten slepen om hem daar zelf verder af te bouwen. In de voorbereiding hebben we samen met de sleepdienst het formulier van EOC ingevuld; we zijn om het casco heen gelopen en hebben alles afgevinkt. Voor het transport moesten wat speciale balken worden gemonteerd, zodat de sleepboot kon duwen. De voorzijde werd afgedicht tegen klotsend water.  

Jammer genoeg kon ik zelf niet mee, want de vaart duurde anderhalve dag. Heb wel alles via Shipfinder gevolgd en was erbij toen ze afmeerden. Helaas had de opbouw een klein beetje schade opgelopen op het Amsterdam-Rijnkanaal. Door golfslag had een stootbalk een deuk in de wand gedrukt. Inmiddels is dit door de bouwer opgelost en EOC heeft alles naar tevredenheid afgehandeld. Ik was van tevoren best zenuwachtig over het verslepen, maar ik zou zeggen: bereid het goed voor en maak je niet te druk.’ 

Gerrit Bouius, de sleper:

‘Met de maten van de woonark en de vaarweggegevens bereiden we zo’n sleep voor. Hier was het casco nieuw, maar zeker bij een oudere woonark moet je goed de staat opnemen voor vertrek. Die lijst van EOC is daar handig voor. Verder zorg je op groter vaarwater dat ramen zijn afgeblind en we zetten ook wat pompen erin om buiswater weg te kunnen pompen. 

Je probeert altijd hoge golven te vermijden, dus boven windkracht 4 gaan we het IJsselmeer niet op. Maar ja, dan kom je op het Amsterdam-Rijnkanaal met grote schepen die 18 km/uur gaan en golven van wel een meter veroorzaken. Wij liepen 6 tot 7 km/uur met ons kleine bootje, want met de grote sleepboot kon ik niet op de plek komen waar ik moest zijn. Door hoge golven is er wat schade ontstaan, wat je nou juist probeert te vermijden. Anderen hebben je niet altijd of te laat in de gaten, of willen geen vaart minderen. Tegen die schippers zou ik toch willen zeggen: let op, als er iets langzaam vaart, dan is er wat aan de hand. Een goede binnenvaartschipper realiseert zich dat wel en houdt er rekening mee.’ 

EERST MELDEN, DAN VERSLEPEN

Sinds 1 januari 2022 moet een eigenaar eerst goedkeuring aan EOC vragen voordat een niet-varend woonschip of een woonark mag worden versleept. Een belangrijke voorbereidingsstap is het invullen van de ‘nulmeting’: www.eoc.nl/nulmeting-woonschepen. Vragen? Stel ze gerust via pleziervaart@eoc.nl of bel 088 6699545. 

We schreven eerder een artikel over het verslepen van woonarken, deze lees je hier.

Gerelateerde artikelen

Je risico's gratis in kaart

Welke risico’s loop je met je schip? En welke aanvullende verzekeringen zijn slim om erbij te nemen?
Vraag het onze experts! Wij geven je kosteloos deskundig advies, zodat je de beste stappen zet.

Geke Pullen
Geke Pullen
Marketing, communicatie en advies

Delen