Wat(t) is slim?

TIPS VOOR AANSCHAF EN ONDERHOUD VAN ELEKTRISCHE VOORTSTUWING

Elektrisch varen heeft de stroom mee: we zien steeds meer schepen met elektrische voortstuwing, van hybride en dieselelektrisch tot volledig elektrische aandrijving. Maar al die nieuwe techniek roept ook nieuwe vragen op. Waar moet je op letten bij de aanschaf? Hoe zit het met onderhoud? Vanuit EOC helpen we waar we kunnen, dus geven we tips voor een goede vaart zonder spanning. 

Met diesel kun je lezen en schrijven, maar motoren met een stekker … het voelt nog wat onwennig. Voor veel binnenvaartondernemers is dat vast herkenbaar. Bij een dieselmotor weet je wat er komt kijken bij inbouw en onderhoud en heb je een reëel beeld van wat zo’n motor kan. Maar een e-motor is een ander stukje techniek, met ook nieuwe toebehoren zoals frequentiedrives en accupakketten. Het laatste wat we willen is ondernemers huiverig maken voor de overstap naar elektrisch, maar we adviseren wel: bereid het goed voor. Kijk naar de verschillende opties, de levensduur, het onderhoud en de geschiktheid voor een bepaald vaartraject. Bedenk ook dat de makelaar, scheepselektricien en klant mogelijk andere uitgangspunten hebben, dus stem goed af, dat voorkomt teleurstelling. Veiligheid is uiteraard een ‘dingetje’ met een accupakket aan boord, dus sla de ES-TRIN er ook op na: www.cesni.eu

OVERSCHAKELEN OP ELEKTRISCH

Ons nieuwe infoblad ‘Elektrificatie binnenvaart’ biedt een steuntje in de rug bij de overstap naar elektrisch. Wat wel te doen en wat vooral niet, hebben we overzichtelijk samengevat. Alle aandachtspunten komen aan bod: casco, elektrische installatie, elektromotor en accupakket. Laten we de elektrische installatie er even uitpikken. Die vormt het ‘brein’ van de voortstuwing en bestaat meestal uit een rij kasten met elektronica erin, waaronder frequentiedrives die de snelheid regelen. Dit zijn kostbare en gevoelige componenten, dus we geven tips voor bescherming, alarmen en voorbereiding van onderhoud. Natuurlijk schenkt het infoblad ook aandacht aan lithium-ion accu’s: we beschrijven de normen waaraan ze moeten voldoen en de voorzorgsmaatregelen, zoals branddetectie en brandblusmiddelen. Maak gebruik van deze kennis – het kost niets behalve een paar minuten leestijd – en download het infoblad.  

ONDERHOUD: ZORGEN DAT ALLES BLIJFT DRAAIEN

Na aanschaf komt onderhoud, net als bij diesel. Alleen wát er aan onderhoud nodig is, dat wordt anders in het elektrische tijdperk. Zowel de elektromotoren als de frequentiedrives hebben zorg en aandacht nodig. Ultrakort samengevat gaat het om: schoon houden, droog houden en oververhitting voorkomen. Voor dat laatste is een goede bewaking en regelmatige koelwatercheck van belang, dan blijven de elektromotoren en drives draaien als een zonnetje. Ook voor het onderhoud hebben we een handig infoblad gemaakt, met tips om problemen met e-motoren en drives te voorkomen. We geven hieronder een ‘sneak preview’.

UIT HET INFOBLAD ‘ONDERHOUD ELEKTRISCHE VOORTSTUWING’

Problemen met drives voorkomen: 10 tips 

  1. Vernieuw periodiek de filtermatten in de deuren van e-schakelkasten. 
  1. Houd e-kasten altijd gesloten en maak eventuele openingen dicht. 
  1. Reinig of vervang periodiek het aanzuigfilter van het ventilatiesysteem in de machinekamer. 
  1. Verhelp direct eventuele uitlaatlekkage van dieselmotoren en kachels. 
  1. Laat iedere vijf jaar de luchtgekoelde drives in machinekamers inspecteren en bij vervuiling reinigen. 
  1. Voer periodiek koelwatercontrole uit. 
  1. Plaats een flowbewaking op het koelwater 
  1. Plaats bij nieuwbouw of verbouw de regelaars zoveel mogelijk in een aparte, geconditioneerde schakelruimte. 
  1. Gebruik afzuiging bij schuur-, reparatie- of onderhoudswerkzaamheden. 
  1. Neem een warmtebeeldcamera aan boord om warmte-ontwikkeling in elektrische componenten en aansluitingen in de e-kasten makkelijk en tijdig op te sporen. 

Word lid van de Varende Vrienden van EOC-nieuwsbrief

De Varende Vrienden van EOC is een bron van informatie: vaartips, onderhoudstrucs en boeiende verhalen van medeschippers.
Via onze nieuwsbrief krijg je de beste artikelen maandelijks in je mailbox.
Gratis en toegespitst op jouw voorkeuren!

Marnix de Bakker
Marnix de Bakker
Preventie Manager