Waterbewoners opgelet

VERSLEPEN VAN WOONSCHIP ALLEEN NOG VERZEKERD NA GOEDKEURING DOOR EOC

De polisvoorwaarden voor Wonen op het Water ondergaan een kleine wijziging. Klein, maar niet onbelangrijk. Als je je niet-varende woonschip of woonark door een sleepdienst laat verplaatsen, moet je dat voortaan melden bij EOC. Pas na schriftelijk akkoord van EOC is het vervoer meeverzekerd. Deze wijziging gaat in per 1 januari 2022. 

Het transport van een woonschip van en naar de werf was voorheen automatisch meeverzekerd. Maar zo’n sleep ging niet automatisch goed. We zagen veel schades die eenvoudig voorkomen hadden kunnen worden. Zoals een gloednieuwe waterwoning die tijdens de reis van werf naar ligplaats een flinke slok water binnenkreeg, waardoor de net gelegde vloer zwaar beschadigd raakte. Wat een feestelijk moment voor de eigenaren had moeten zijn, werd een hele nare ervaring. Schade is al vervelend, maar vaak ontstaat er vervolgens een discussie met het sleepbedrijf en dan wordt de situatie er niet leuker op.

ONS DOEL: SCHADE AAN JOUW WOONSCHIP VOORKOMEN

Schade door transport willen we zoveel mogelijk voorkomen en het goede nieuws is: met de juiste voorbereiding kan dat ook. Bij het verplaatsen van een woonschip spelen allerlei factoren een rol waar jij als eigenaar misschien geen weet van hebt, zoals het vrijboord tussen de laagste opening in de romp en de waterlijn, het af te leggen traject, de weersomstandigheden, de ervaring van de sleepdienst en de contractuele afspraken met de sleepdienst. Zaken waar wij bij EOC wel veel vanaf weten. Wij kunnen je vertellen wat de risico’s zijn en vooral ook: welke maatregelen je moet nemen. Doordat je eerst met ons overlegt en pas na toestemming de trossen losgooit, bouwen we een zekerheidsstap in. Zo zijn jij en jouw woning veel beter voorbereid op de reis.

De sleepdiensten informeren wij ook, zodat zij goed weten wat ons beleid is ten aanzien van het verslepen en transporteren van woonschepen. Door eisen te stellen aan de sleepdienst hebben we een betere waarborg dat het transport zorgvuldig wordt voorbereid en uitgevoerd. 

ALTIJD EERST EEN NULMETING 

Onderdeel van de voorbereiding is het vastleggen van de staat vóór het transport. Dat voorkomt een hoop ‘welles-nietes’ mocht er schade ontstaan. Dit heet een ‘nulmeting’ en EOC heeft hiervoor een handig formulier gemaakt, om samen met de sleepdienst in te vullen. Naast reeds bestaande schade en gebreken aan het woonschip, gaat het ook om gegevens over het traject en de boten die gaan slepen. Beide partijen moeten ondertekenen. In geval van schade vraagt EOC dit document op en bepaalt mede op basis van deze informatie of er dekking is onder de polis. 

In de link vind je het formulier ‘nulmeting transport woonschepen 2022‘.

Vragen?

Verzekerden voor wie deze wijziging geldt, worden bij de prolongatie geïnformeerd. Heb je een vraag? Of ben je op zoek naar een sleepdienst en twijfel je nog? Neem dan gerust contact met ons op via pleziervaart@eoc.nl of 088 6699545. 

Je risico's gratis in kaart

Welke risico’s loop je met je schip? En welke aanvullende verzekeringen zijn slim om erbij te nemen?
Vraag het onze experts! Wij geven je kosteloos deskundig advies, zodat je de beste stappen zet.

Geke Pullen
Geke Pullen
Marketing, communicatie en advies