Voor de lol, maar ook als noodrem

HET ANKER IS OP VEEL MANIEREN NUTTIG

Het vergoeden van de hulp verleend door professionele bergers is een jaarlijks terugkerende kostenpost voor EOC. Zowel de bergers als wij staan altijd klaar om te helpen in nood, dat spreekt voor zich. Maar veel van deze noodsituaties hadden eenvoudig voorkomen kunnen worden en één stuk uitrusting speelt daarin een cruciale rol: het anker.  

Op een zomeravond achter het anker liggen en genieten van de ondergaande zon, een groter gevoel van vrijheid is er niet. Je zou bijna vergeten dat een anker er in eerste instantie voor de veiligheid is. Het is de noodrem op het water. Als je met harde wind aan lagerwal vaart en de motor ineens uitvalt, dan moet het anker vlot gepresenteerd kunnen worden. Dat kan een hoop paniek, schade en kosten schelen.  

WAT IS EEN GOED ANKER?

Een anker moet zijn afgestemd op de boot en de omstandigheden. Het is belangrijk dat het gewicht klopt, dus past bij de grootte van het vaartuig. Er zijn verschillende soorten ankers: paraplu, stok, French, Delta. Informeer bij aanschaf wat de voor- en nadelen zijn. Wat geschikt is, hangt ook af van de ankerplek: bij een slappe bodem hebben grote vloeien de voorkeur, bij een harde bodem kleine(re) vloeien.  

Uiteraard moet het anker altijd valklaar zijn, zodat het direct gebruikt kan worden. Zorg er daarbij wel voor dat het zeevast ligt en dat de ankerketting niet ongemerkt uit de kluis kan lopen. 

LIJN, BOEI EN BOL

Voorzie het anker van een verzwaarde ankerlijn, of gebruik een ankerlijn met voorloopketting. Houd daarbij de vuistregel aan dat de lengte van de ankerlijn vier à vijf keer de waterdiepte bedraagt. Dus: staat er vier meter water, dan is de ankerlijn minimaal zestien tot twintig meter lang. Hoe kleiner de hoek tussen de bodem en de ankerlijn, hoe kleiner de kans dat het anker gaat krabben. 

Mooi plekje gevonden en voor anker gegaan? Bevestig een ankerboei, om anderen te wijzen op het obstakel onder water. Vergeet niet de zwarte ankerbol te hijsen en zorg in het donker voor een goed zichtbaar, rondschijnend ankerlicht, zodat andere scheepvaart kan zien dat er een vaartuig geankerd ligt.  

Bereken nu je premie

Ontdek binnen vijf minuten wat je premie is en sluit vandaag nog een verzekering af.
Onze belofte: bij EOC krijg je optimale dekking tegen een scherpe prijs.
Dan vaar je met een gerust hart weer verder.

Melanie Vermaas
Melanie Vermaas
Verzekeringsadviseur pleziervaart