Verzekeringsbegrippen uitgelegd

Gaat je schip totaal verloren? Bij EOC weet je precies waar je aan toe bent: je leest namelijk het verzekerde bedrag (ofwel de verzekerde som) van jouw schip duidelijk op je polis. Dit wordt ook wel de vervangingswaarde genoemd. Wij vertellen je graag meer over dit verzekeringsbegrip.

De vervangingswaarde is het bedrag dat je nodig heeft om een gelijkwaardig schip (gelijkwaardig aan het verzekerde schip) terug te kopen. Hierbij wordt gekeken naar het soort schip, de kwaliteit, de staat en naar ouderdom.

Bij aanvang van de verzekering heeft EOC samen met jou als verzekerde de vervangingswaarde (de verzekerde som) vastgesteld. Na total loss kun je bij EOC een gelijkwaardig schip terugkopen. Het kan voorkomen dat door marktwerking de waarde van schepen verandert (en daarmee de vervangingswaarde). Het is om die reden belangrijk om jaarlijks te bekijken of je verzekerde som nog wel klopt.

DAGWAARDE?

Veel andere verzekeraars hanteren daarentegen de dagwaarde. De dagwaarde wordt berekend door het bedrag voor waardevermindering af te trekken van de nieuwwaarde. Deze waardevermindering ontstaat door veroudering en/of slijtage. Met de dagwaarde kun je in de meeste gevallen geen gelijkwaardig schip terugkopen.

NIEUWWAARDE

Dan is er nog de nieuwwaarde: dit is het bedrag dat je nodig hebt om een fonkelnieuw schip van dezelfde soort en kwaliteit aan te schaffen. De nieuwwaarde wordt bij total loss vaak niet door verzekeraars uitgekeerd, omdat een schip in de loop der jaren in waarde daalt. De nieuwwaarde staat daardoor op een gegeven moment niet meer in verhouding tot de dag- of vervangingswaarde. De meeste verzekeraars vergoeden uitsluitend de dagwaarde, tenzij er een taxatierapport beschikbaar is. EOC vergoedt dus de vervangingswaarde.

ADVIES VAN EOC

Heb je op dit moment jouw schip verzekerd bij een andere verzekeraar? Wij adviseren je om de voorwaarden goed door te lezen: hoe wordt er bij total loss omgegaan met de verzekerde som van jouw schip? Krijg je de verzekerde som zoals vermeld op de polis ook echt uitgekeerd? Bereken jouw premie.

MEER INFORMATIE

Wil je meer weten over bepaalde verzekeringsbegrippen? Of wil je een op maat gesneden offerte voor jouw schip ontvangen? Neem contact op met EOC via (088) 66 995 45 of e-mail pleziervaart@eoc.nl. Je kunt natuurlijk ook direct zelf een een offerte aanvragen.

Vraag een offerte aan

Meteen helderheid over de kosten? Dat is met een klik op de knop geregeld.
Vul je gegevens en de gewenste dekking in, dan sturen onze experts je vrijblijvend een offerte toe.

Melanie Vermaas
Melanie Vermaas
Verzekeringsadviseur pleziervaart