Verzekeringsbegrippen uitgelegd

Gaat uw schip totaal verloren? Bij EOC weet u precies waar u aan toe bent: u leest namelijk het verzekerde bedrag (ofwel de verzekerde som) van uw schip duidelijk op uw polis. Dit wordt ook wel de vervangingswaarde genoemd. Wij vertellen u graag meer over dit verzekeringsbegrip.

De vervangingswaarde is het bedrag dat u nodig heeft om een gelijkwaardig schip (gelijkwaardig aan het verzekerde schip terug te kopen. Hierbij wordt gekeken naar het soort schip, de kwaliteit, de staat en naar ouderdom.

Bij aanvang van de verzekering heeft EOC samen met u als verzekerde de vervangingswaarde (de verzekerde som) vastgesteld. Na total loss kunt u bij EOC een gelijkwaardig schip terugkopen. Het kan voorkomen dat door marktwerking de waarde van schepen verandert (en daarmee de vervangingswaarde). Het is om die reden belangrijk om jaarlijks te bekijken of je verzekerde som nog wel klopt.

Dagwaarde?

Veel andere verzekeraars hanteren daarentegen de dagwaarde. De dagwaarde wordt berekend door het bedrag voor waardevermindering af te trekken van de nieuwwaarde. Deze waardevermindering ontstaat door veroudering en/of slijtage. Met de dagwaarde kunt u in de meeste gevallen geen gelijkwaardig schip terugkopen.

Nieuwwaarde

Dan is er nog de nieuwwaarde: dit is het bedrag dat u nodig heeft om een fonkelnieuw schip van dezelfde soort en kwaliteit aan te schaffen. De nieuwwaarde wordt bij total loss vaak niet door verzekeraars uitgekeerd, omdat een schip in de loop der jaren in waarde daalt. De nieuwwaarde staat daardoor op een gegeven moment niet meer in verhouding tot de dag- of vervangingswaarde. De meeste verzekeraars vergoeden uitsluitend de dagwaarde, tenzij er een taxatierapport beschikbaar is. EOC vergoedt dus de vervangingswaarde.

Advies van EOC

Heeft u op dit moment uw schip verzekerd bij een andere verzekeraar? Wij adviseren u om de voorwaarden goed door te lezen: hoe wordt er bij total loss omgegaan met de verzekerde som van uw schip? Krijgt u de verzekerde som zoals vermeld op de polis ook echt uitgekeerd? Bereken uw premie

Meer informatie

Wilt u meer weten over bepaalde verzekeringsbegrippen? Of wilt u een op maat gesneden offerte voor uw schip ontvangen? Neem contact op met EOC via (088) 66 995 45 of e-mail pleziervaart@eoc.nl. U kunt natuurlijk ook direct zelf een een offerte aanvragen.

 

Word lid van de Varende Vrienden van EOC-nieuwsbrief

De Varende Vrienden van EOC is een bron van informatie: vaartips, onderhoudstrucs en boeiende verhalen van medeschippers. Via onze nieuwsbrief krijg je de beste artikelen maandelijks in je mailbox. Gratis en toegespitst op jouw voorkeuren!

Melanie Vermaas
Verzekeringsadviseur pleziervaart

Delen