Je wilt er niet aan denken dat de winterstalling waar je boot in staat uitbrandt. Toch gebeurt dit af en toe en helaas zien wij dat dit soms door voorkombare fouten komt. In dit artikel schenken we daarom extra aandacht aan juist die ‘onzichtbare’ risico’s in de winterstalling.
GESTALD EN WEL
Als je zuinig bent op je boot, dan zet je deze in de winter in een droge stalling om er het nodige onderhoud aan te kunnen uitvoeren. Zodra het vaarseizoen weer aanbreekt, kun je zo weer glanzend op het watertoneel verschijnen.
Veelal sta je in zo’n stalling met meerdere andere boten van eigenaren die hetzelfde doel voor ogen hebben. Er wordt dus wat af geklust, maar dit loopt jaarlijks in enkele gevallen niet goed af. Dat heeft soms zelfs grote branden in winterstallingen tot gevolg. Over hoe je dat het beste voorkomt, schreven we eerder al een nuttig artikel.
Hier willen we er een aantal nog eventjes uitlichten, omdat we zien dat juist dit sluipende gevaren zijn die je in eerste instantie niet eens doorhebt. Denk bijvoorbeeld aan branden veroorzaakt door kortsluiting of de zelfontbranding van gebruikte poetsdoeken die in een afvalemmer lopen te broeien. Dat gaat goed – tot het misgaat!
HASPELS EN POETSDOEKEN
Om de meest voorkomende branden te voorkomen, hanteren winterstallingen vaak algemene voorwaarden. Zo mogen er bijvoorbeeld geen gasflessen aanwezig zijn of elektrische heaters worden geplaatst. Logisch. Maar een onderbelicht probleem is vaak het gebruik van het aantal kabelhaspels dat met elkaar verbonden is en de kwaliteit of conditie hiervan. Verlengkabels en slechte kwaliteit van elektrische gereedschappen zijn hierbij ook een risicofactor. Zorg daarom voor deugdelijke apparatuur, sluit niet te veel haspels en stekkerdozen op elkaar aan en koppel alles af als je klaar bent. Zo minimaliseer je het gevaar.
Wat we verder zien, is dat er in afvalbakken vaak alles door elkaar wordt gegooid. Dat is, gezien de chemische substanties die in de schoonmaak en reparatie van je boot worden gebruikt, soms buitengewoon riskant. Bepaalde stoffen kunnen op elkaar gaan reageren en broeien, waardoor er zelfontbranding optreedt. Ook vanuit milieuoogpunt is het natuurlijk niet wenselijk om je op een onjuiste manier te ontdoen van bepaalde verfsoorten, terpentine, schoonmaakmiddelen, enzovoort.
5 TIPS OM BRAND IN DE WINTERSTALLING TE VOORKOMEN
- Bewaar geen vloeistoffen aan boord met een vlampunt van <55 graden
- Zet afvalcontainers/prullenbakken buiten de winterstalling
- Gooi geen poetsdoeken met vet of andere vloeistoffen bij elkaar (in de beroepsvaart wordt hier, ter illustratie, een zware stalen container voor gebruikt die afsluitbaar en stootvast is)
- Koppel accu’s/batterijen altijd los
- Schakel de stroom (ook aan boord) uit bij afwezigheid
Voor algemene tips over het winterklaar maken van je pleziervaartuig en meer interessant nieuws ga je naar EOC – Infobladen en checklists