Brandblussers en -installaties: wat zijn de voorschriften?

Van diverse leden en verzekerden ontvangen wij vragen over de eisen welke gesteld worden aan brandblussers en -installaties. Voor certificaatplichtige schepen is deze regelgeving best uitgebreid. Ook als u niet certificaatplichtig bent, dient u toch uw brandveiligheid in orde te hebben. Daar vaart u en uw omgeving wel bij. Waar moet u op letten? 

Type en grootte

Schuimblussers verdienen de voorkeur, omdat poederblussers grote gevolgschade kunnen veroorzaken aan met name elektrische apparaten. De grootte van brandblussers is afhankelijk van het vaartuig en de ruimte waar zij voor zijn bedoeld. Een grote brandblusser lijkt veilig, maar is niet altijd handzaam.

Locatie en aantal

De plaatsen waar brandblussers aanwezig moeten zijn, zijn afhankelijk van de inrichting van het vaartuig. Houdt rekening met de vluchtmogelijkheden bij het ophangen van brandblussers in de uiterste hoeken. Er moet minimaal één brandblusser aanwezig zijn in de woning, één in de stuurhut en één in iedere machinekamer. Meer mag altijd, minder niet.

Keuring

Onder goede brandveiligheid valt ook het periodiek keuren van de brandblussers. Laat in principe de aanwezige brandblussers iedere 2 jaar inspecteren door een deskundige of hou de bepalingen van de fabrikant van de blusser aan.

Een korte samenvatting en de volledige regelgeving met betrekking tot brandblussers en – installaties vind u in ons infoblad voorschriften brandblusser en vaste brandblusinstallaties

 

Keuring aanvragen?

EOC Expertise heeft alle kennis in huis voor schade-afhandeling, keuringen en inspecties van uw schip.

Marnix de Bakker
Marnix de Bakker
Preventie Manager

Delen