Brandblussers en -installaties: wat zijn de voorschriften?

Van diverse leden en verzekerden ontvangen wij vragen over de eisen welke gesteld worden aan brandblussers en -installaties. Voor certificaatplichtige schepen is deze regelgeving best uitgebreid. Ook als u niet certificaatplichtig bent, dient u toch uw brandveiligheid in orde te hebben. Daar vaart u en uw omgeving wel bij. Waar moet u op letten? 

Wat er ook gebeurt bij brand, breng eerst u zelf en andere opvarenden in veiligheid en bekommer u daarna over de brand. Belangrijker dan brandblussers zijn de rookmelders. Plaats in elk slaapvertrek een rookmelder. Juist bij brand wilt u wakker worden. Een eenvoudige rookmelder is goed, zorg wel voor een volle batterij!

Type en grootte

Schuimblussers verdienen de voorkeur, omdat poederblussers grote gevolgschade kunnen veroorzaken aan met name elektrische apparaten. De grootte van brandblussers is afhankelijk van het vaartuig en de ruimte waar zij voor zijn bedoeld. Hoe groter de brandblusser des te veiliger voor de omgeving. Een 6 liter schuimblusser past overal in elk schip. EOC stelt geen eisen aan een brandblusser, echter laat u in de winter schuimblussers aan boord hangen dan adviseren wij u blussers aan te schaffen die tegen –15 graden vorst bestand zijn. Wel is het verstandig om een brandblusser te kiezen met een drukmeter erop zodat u zelf kunt zien of de brandblusser nog op druk staat.

Locatie en aantal

De plaatsen waar brandblussers aanwezig moeten zijn, zijn afhankelijk van de inrichting van het vaartuig. Houdt rekening met de vluchtmogelijkheden bij het ophangen van brandblussers. Aan gecertificeerde schepen worden wat het aantal blussers betreft een aantal eisen gesteld. Die richtlijn kun u aanhouden,
a) in de stuurhut
b) in de buurt van iedere toegang tot het dek 
c) in de keuken
d) in elke machinekamer

Enkele voorbeelden:
Jacht van 10 meter:  1 in de stuurhut en 1 nabij uw slaapkamer.
Luxe motor van 18 meter: 1 in de stuurhut, 1 in de machinekamer en 1 nabij uw slaapkamer.
Woonark van 18 meter: 1 bij de voordeur en 1 nabij uw slaapkamer.
Woonark van 10 meter dubbellaags: op elke etage nabij de trap.

Keuring

Onder goede brandveiligheid valt ook het periodiek keuren van de brandblussers. Laat in principe de aanwezige brandblussers iedere 2 jaar inspecteren door een deskundige of hou de bepalingen van de fabrikant van de blusser aan.

Een korte samenvatting en de volledige regelgeving vind u in ons infoblad voorschriften brandblusser en vaste brandblusinstallaties

Keuring aanvragen?

EOC Expertise heeft alle kennis in huis voor schade-afhandeling, keuringen en inspecties van uw schip.

Marnix de Bakker
Marnix de Bakker
Preventie Manager

Delen