“Ben ik verzekerd als mijn woonboot tijdelijk verhuist?”

ONDERHOUD AAN AMSTERDAMSE KADEMUREN ROEPT VEEL VRAGEN OP

In Amsterdam is een enorme operatie aan de gang. Een slordige 200 kilometer aan kademuren en zo’n 850 bruggen worden hersteld, gerenoveerd en versterkt. Dat is hard nodig, want er vallen soms letterlijk gaten in de eeuwenoude infrastructuur. Voor waterbewoners met een ligplaats aan de gracht heeft het veel impact en betekent het dat ze tijdelijk moeten verkassen. Dat is typisch zo’n moment om even met de verzekering te bellen. 

Veel verzekerden bellen ons met vragen en daar zijn we blij om, want een verhuizing van een waterwoning kan gevolgen hebben voor de dekking. Blijf ons dus vooral bellen en mailen, maar voor iedereen die de komende twintig jaar hiermee te maken krijgt – want zo lang heeft de gemeente uitgetrokken voor de renovatie –  en zich alvast wil voorbereiden, geven we hier het antwoord op de meestgestelde vragen. 

VRAAG: 
Moet ik een wijziging van de ligplaats melden bij EOC

ANTWOORD: 
Ja. Een woonark, watervilla of niet-varend woonschip is verzekerd op de opgegeven, vaste ligplaats. Meld het daarom altijd als de ligplaats verandert, ook als het maar tijdelijk is. Dan kan EOC ervoor zorgen dat de waterwoning ook op het tijdelijke adres goed verzekerd is. 

VRAAG: 
Wordt de verzekeringspremie van mijn waterwoning anders op de tijdelijke ligplaats? 

ANTWOORD: 
Nee, in de meeste situaties heeft een tijdelijke wijziging van ligplaats geen gevolgen voor de premie. 

VRAAG: 
Valt het verplaatsen van mijn waterwoning onder de verzekeringsdekking? 

ANTWOORD: 
Nee, het verplaatsen valt niet onder de standaard polis. Het transport van het woonschip is uitsluitend meeverzekerd na schriftelijke goedkeuring door EOC. Bij slepen gelden aanvullende voorwaarden voor zowel woonschip als sleepdienst, want bij een verhuizing komen extra risico’s kijken zoals mogelijke schade door golfslag of aanvaring. 

Bij (grotere) onderhoudsprojecten zoals in Amsterdam zijn bijna altijd de gemeente en een aannemer betrokken. Vraag in een vroeg stadium bij deze partijen een kopie van de verzekeringsvoorwaarden op en leg deze voor aan EOC. Dan kunnen wij beoordelen of de verzekering goed is geregeld, of dat er een aanvullende dekking nodig is voor het transportrisico. Is een derde partij opdrachtgever voor verplaatsen, dus niet de eigenaar of EOC, dan moet deze partij de verzekeringsdekking regelen.   

VRAAG: 
Waar moet ik op letten als de waterwoning in mijn opdracht wordt verplaatst? 

ANTWOORD: 
Er is heel veel om in de gaten te houden, dus bereid het goed voor, samen met de sleepdienst. We hebben een checklist gemaakt die hierbij kan helpen. Belangrijke aandachtspunten zijn:  

  • Het aan- en afkoppelen van nutsvoorzieningen. 
  • De uitwatering: minimaal 20cm tussen waterlijn en laagste buitenboordopening. 
  • Het afblinden van standpijpen. 
  • De verplaatsbaarheid van eventuele aanbouwsels. 

Meer weten over het onderhoudsproject in Amsterdam? Klik hier.

Onze afdeling Pleziervaart beantwoordt graag alle verzekeringsvragen, dus neem gerust contact op via pleziervaart@eoc.nl of bel 088 6699545. 

Bereken nu je premie

Ontdek binnen vijf minuten wat je premie is en sluit vandaag nog een verzekering af.
Onze belofte: bij EOC krijg je optimale dekking tegen een scherpe prijs.
Dan vaar je met een gerust hart weer verder.

Melanie Vermaas
Melanie Vermaas
Verzekeringsadviseur pleziervaart