Watersporters opgelet bij gebruik van ‘autorouting functies’ in navigatiesystemen

Steeds meer moderne navigatietoepassingen voor tablets en pc’s en in nieuwere versies van plottersystemen, bieden tegenwoordig ‘autorouting functies’. Deze functie levert alternatieve vaarroutes aan, wanneer je als gebruiker invoert dat je van A naar B wilt varen. 

Het KNRM constateerde dat deze alternatieve routes ook gepresenteerd worden in de zeegaten tussen de Waddeneilanden en in Zuid-Holland en Zeeland. De alternatieven bleken de plaatselijke betonning geheel buiten beschouwing te laten en lijken vooral gebaseerd op de in de kaart gepresenteerde bathymetrie. Met als criterium: voldoende diepgang voor het vaartuig. (Note: bij sommige systemen dient eerst de (minimale) diepgang van het vaartuig te worden ingevoerd).

Gedegen voorbereiding

Navigatiesystemen, en dus ook alternatieve vaarroutes vanuit autorouting, houden in het algemeen geen rekening met actuele weer- en wateromstandigheden en niet altijd met de specifieke kenmerken van jouw vaartuig. Bepaal daarom altijd zelf je vaarroute en controleer vooraf te verwachten dieptes en obstakels onderweg. Zoom daarbij voldoende in op de kaart om de noodzakelijke detailinformatie te kunnen zien. Hou in risicovolle getijdewateren altijd de betonde, aangewezen vaarwegen aan.

Vaartochten vergen een gedegen voorbereiding. Dat geldt eens te meer bij door systemen voorgestelde alternatieve routes.

Vraag een offerte aan

Meteen helderheid over de kosten? Dat is met een klik op de knop geregeld.
Vul je gegevens en de gewenste dekking in, dan sturen onze experts je vrijblijvend een offerte toe.

Melanie Vermaas
Melanie Vermaas
Verzekeringsadviseur pleziervaart