Schoonschip: het leven is een droom

In het Johan van Hasseltkanaal in Amsterdam ontstaat een unieke woonwijk op het water door een coöperatie van betrokken bewoners. Wij als EOC dragen alle vormen van samenwerking een warm hart toe en helpen graag bij het verzekeringsvraagstuk. Daarom volgen we Waldemar Torenstra, een bekend Nederlands acteur die zich belangeloos inzet voor de promotie van project Schoon Schip – de meest duurzaam drijvende wijk in Europa. Dit is voorlopig zijn laatste column. Meer informatie over het project op www.schoonschipamsterdam.org. 

Waldemar Torenstra
Geboren 29 maart 1974 in Amsterdam. Begonnen aan studie economie aan Universiteit Amsterdam. Als een blok gevallen voor acteren en later produceren. Bekend van televisie door films en series als De Gelukkige Huisvrouw, Zomerhitte, Divorce en Vechtershart. Getrouwd met Sophie Hilbrand, samen een dochter van 10 jaar en een zoon van 8 jaar. 

HET LEVEN IS EEN DROOM

Afgelopen jaar is er van alles gebeurd. De laatste bakken met woningen kwamen binnen en ook ons gezamenlijk deel ligt aan de steiger. Dat hebben we helemaal met z’n allen geregeld, van financiering tot en met de afbouw van die groepsruimte. Helaas hebben we de opening niet groots kunnen vieren, want ineens was daar de pandemie. De komende tijd moet uitwijzen of ons businessmodel levensvatbaar kan worden. Niet alleen wij mogen gebruikmaken van de groepsruimte, ook andere groepen kunnen deze huren. Het is nu een lastige tijd, maar we blijven onze idealen verwezenlijken.

Dat bleek ook tijdens de eerste lockdown. Ik heb toen thuis gezeten en onze kinderen onderwijs gegeven. Heel bijzonder om mee te maken dat hetgeen we voor ogen hadden – behalve een milieudorp ook een sociaal dorp zijn – naar een hoger niveau werd getild. Er werden allerlei initiatieven ontplooid. Zo hadden we een Schoonschipdiner waarbij iedereen coronaproof kookte en dan zijn gang bij een aantal buren neerzette. We deden boodschappen voor oudereof mensen met klachten, er waren wandelclubjes en we letten op elkaars kinderen tussendoor. Want er werd ontzettend veel thuisgewerkt en het is best lastig om te zoomen als ze achter je in beeld op en neer springen. In feite dezelfde positieve ontwikkelingen die je in de hele maatschappij zag, maar dan in onze micro-samenlevingDat heb ik als enorm prettig ervaren.

Iets minder prettig was het toen onverwacht het grondstoffenstation zonk. We hebben een vooruitstrevend toiletsysteem waarbij al onze poep, plasen gft-afval met vermalers in het grondstoffenstation worden verwerkt tot biogas en mest. Al onze hopen komen dus letterlijk op een grote hoop ten bate van het milieu. We besparen er tevens drinkwater mee, want een normaal toilet verbruikt wel 10 liter water per spoelingDe wc’s van ons drijvende dorp lijken op het vliegtuigtoilet en werken op vacuüm. Het functioneert alleen nog niet optimaal. Soms valt de druk weg en werken de toiletten dus niet... Ineens was doortrekken een probleem en het kon uren duren voordat een zuigautootje van de gemeente er was. Toen draaide onze groepsapp helemaal overuren en de wanhoopskreten werden steeds groter. “Die van mij is aan het overlopen, bij wie mag ik naar de wc?Nee, die van mij is al vol!. Het is een heel uitzoekwerk wie verantwoordelijk is voor welk deel van het systeem en het zorgt voor discussie tussen leverancier, installateur, gemeente en het waterbedrijf. Het gaat om een pilot en als het bij ons werkt, zulleneen groter stadsdeel en uiteindelijk misschien wel meerdere steden met dit systeem gaan werken. De aanloop is dus niet vlekkeloos. Tot die tijd ben ik best blij met onze twee toiletten, voor de spreiding zeg maar. Mocht het nog eens nodig zijn, want voorlopig zijn we weer aangesloten op het riool. 

Zo blijven er zaken spelenbij Schoonschip,maar samen staan we sterk. Het woonschip dat eerder afbrandde, is weer volledig opgebouwd. Helemaal te gek en mede met dank aan EOC. Het heeft inmiddels de prijs “Mooiste woonboot van Nederland” gewonnen. We blijven voor uitdagingen staan, zo moet helaas een van onze Schoonschipbewoners verhuizen. We zijn één grote VVE en nieuwe bewoners zullen mee gaan doen aan hoe we het hier georganiseerd hebben.Daarbij is natuurlijk ruimte voor nieuwe invalshoeken. Spannend.Maar dat is juist waar het om gaat, als gemeenschap iets moois neerzetten. We gaan ervan uit dat er meer mensen zijn die hun droom willen leven. Want dat doen we volop!

Word lid van de Varende Vrienden van EOC-nieuwsbrief

De Varende Vrienden van EOC is een bron van informatie: vaartips, onderhoudstrucs en boeiende verhalen van medeschippers.
Via onze nieuwsbrief krijg je de beste artikelen maandelijks in je mailbox.
Gratis en toegespitst op jouw voorkeuren!

Waldemar Torenstra
Waldemar Torenstra
Acteur & producent