Pleziervaren in het buitenland met een ICP

In onze EOC Info editie van najaar 2021 schreven we een stukje over de verplichting je vaartuig te registreren bij pleziervaren in het buitenland. We gaven hierin aan dat het in Europa in vrijwel alle landen nodig is om over een Internationaal Certificaat voor Pleziervaartuigen te beschikken, een zogenaamd ICP. Via het Watersportverbond hebben wij aanvullende informatie ontvangen die van belang is met jullie te delen.

We gaven in ons artikel aan dat een ICP nodig is in de landen: Oostenrijk, België, Kroatië, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Litouwen, Luxemburg, Roemenië, Servië, Slowakije en het Verenigd Koninkrijk. Het Watersportverbond meldt nu dat het ICP formeel niet geaccepteerd wordt in Italië, Spanje en Portugal. Hun hele bericht hierover lees je hier.

HOE REGEL IK EEN ICP?

Schepen korter dan twintig meter die geen passagiers vervoeren tegen vergoeding zijn voor het ICP pleziervaartuigen. Charterschepen dus niet, maar kleine zeilboten, motorboten, jetski’s en rubberbootjes wel. Je hebt diverse documenten nodig om aan te tonen dat je eigenaar bent van het vaartuig, waaronder een kopie eigendomsbewijs. Dit mag een kopie zijn van het geldige verzekeringspolisblad. Bij aanvang van elk jaar ontvang je van EOC een nieuwe verzekeringspolis. Als je je verzekeringspolis niet meer hebt, kun je deze opvragen per e-mail via pleziervaart@eoc.nl. Het Koninklijk Nederlands Watersportverbond en de Koninklijke Nederlandse Motorbootclub geven het ICP uit. Voor meer informatie kun je deze websites raadplegen: www.watersportverbond.nl of www.knmc.nl

WAT ALS HET NIET LUKT? 

We ontvangen signalen dat het aanvragen van een ICP niet altijd vlekkeloos verloopt. Behalve het noodzakelijke verzekeringscertificaat wordt soms om aanvullende informatie gevraagd, zoals een motornummer. Neem in dat geval even contact met ons op via pleziervaart@eoc.nl of 088 6699545. We helpen je graag!

LET OP

De ICP-aanvraag voor een vaarbestemming moet wel overeenkomen met het bijbehorende vaargebied dat je bij ons verzekerd hebt. Wil je bijvoorbeeld in Oostenrijk varen, dan heb je “vaargebied groot” nodig. Raadpleeg je polis, daarin staat het door jouw verzekerde vaargebied.

Koninklijk Nederlands Watersportverbond houdt veranderingen en updates omtrent het ICP in de gaten en communiceren dit op hun website. Hou deze goed in de gaten!

Dit artikel is gepubliceerd in april 2022.

Bereken nu je premie

Ontdek binnen vijf minuten wat je premie is en sluit vandaag nog een verzekering af.
Onze belofte: bij EOC krijg je optimale dekking tegen een scherpe prijs.
Dan vaar je met een gerust hart weer verder.

Edwin Voerman
Edwin Voerman
Marketing, communicatie en advies