Plastic Soup Foundation gaat voor schone rivieren

Nederland is een waterland en onze rivieren zijn onze trots. Plastic en ander zwerfvuil horen er niet in thuis, maar drijven er wel in rond. Via de rivieren stroomt het afval richting zeeën en oceanen en daar draagt het bij aan de plasticsoep. De missie van Schone Rivieren? Plasticvrije rivieren in 2030.

WAT IS SCHONE RIVIEREN?

Schone rivieren is een initiatief van Plastic Soup Foundation, IVN Natuureducatie en Stichting Noordzee. Zij bundelen hun krachten om de Nederlandse Rivierdelta plasticvrij te krijgen. Dit doen zij door middel van jaarlijkse opruimacties te organiseren, met burgerwetenschappers de hoeveelheid, samenstelling en herkomst van het afval in kaart te brengen en door rivierexpedities uit te voeren laten ze mensen kennismaken met al het moois van de Nederlandse rivierdelta, maar helaas ook alle plastic rommel. Met het verzamelen van informatie vanuit het opruimen kan Plastic Soup Foundation onderzoek doen en pakken ze de vervuiling aan bij de bron. Het project heeft als doel: plasticvrije rivieren in 2030.

WAAROM IS HET ZO BELANGRIJK?

Plastic afval in onze wateren vormt een gevaar voor de gezondheid van mens en dier. Dieren raken in het plastic verstrikt of ze eten het op. Grote stukken plastic vallen langzaam uiteen in microplastics, wat zelfs door de kleinste dieren gegeten kan worden. Omdat wij die dieren eten, komt het plastic ook in onze voedselketen terecht. Daarnaast kan plastic ook chemische stoffen afgeven aan het water, dit tast verschillende ecosystemen aan.

WAT KUN JE ZELF DOEN?

Een plasticvrije rivierdelta is een prachtig streven! Dat weet jij als liefhebber van het water en onze rivieren als geen ander. Maar hierbij is wel alle hulp hard nodig. Een vermindering van plastic afval begint immers al bij het maken van bewustere keuzes om afval te voorkomen.

Naast het voorkomen van afval is het opruimen net zo belangrijk. Schone Rivieren organiseert samen met gemeenten opruimacties langs de rivieren. Kijk hier om op de hoogte te blijven van nieuwe opruimacties bij jou in de buurt. Wanneer je op het water zit en afval tegenkomt dan kun je dit ook zelf direct opruimen. Als we allemaal een beetje doen dan heeft dat voor iedereen grote positieve gevolgen.

Ben je enthousiast om nog actiever te helpen? Wordt dan rivierafvalonderzoeker. Rivierafvalonderzoekers brengen twee keer per jaar het afval langs de rivieren in kaart. Zij leveren hiermee een belangrijke bijdrage aan kennis over de herkomst van het afval. Lees er hier alles over en meld je aan.

PLASTIC SOUP FOUNDATION EN EOC

Als EOC hebben we met zijn allen een passie voor het water en het varen. Samen met onze klanten zitten we ook een groot deel van onze tijd op dat water of wonen er zelfs permanent op. Dit schept een verantwoordelijkheid om het schoon te houden en daar willen wij ons als EOC voor inzetten. Onszelf aansluiten bij de Plastic Soup Foundation is daarmee een eerste stap.

Plastic Soup Foundation is een onafhankelijke maatschappelijke organisatie die de plasticsoep aan de bron bestrijden. Ze werken nauw samen met tal van wetenschappers uit de hele wereld om zo onderzoek te doen naar dit probleem. Dit doen zij o.a. door:

  • Te voorkomen dat plastic in het milieu belandt
  • Het vergaren en delen van kennis over de gevaren die plastic en de toegevoegde additieven opleveren voor onze gezondheid
  • Het bereiken van een absolute reductie van de productie en het gebruik van plastic

Neem eens een kijkje op hun website.

Meer informatie over het project kunt u lezen op de website van schone rivieren.

Word lid van de Varende Vrienden van EOC-nieuwsbrief

De Varende Vrienden van EOC is een bron van informatie: vaartips, onderhoudstrucs en boeiende verhalen van medeschippers.
Via onze nieuwsbrief krijg je de beste artikelen maandelijks in je mailbox.
Gratis en toegespitst op jouw voorkeuren!

Astrid Boogert
Astrid Boogert
Marketing medewerker