Nieuwe regels: verzekeringsplicht motorrijtuigen uitgebreid

De kerstdagen van vorig jaar waren niet alleen een periode van gezelligheid, warme muziek en wellicht een paar kerstkransjes te veel gesnoept, ze luidden ook een belangrijke verandering van de regels in.

WAM-plicht uitgebreid
Meer specifiek: het gaat om de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen, oftewel de WAM. De WAM-plicht is sinds 23 december 2023 namelijk uitgebreid, en dat heeft gevolgen voor alle jachthavens, verenigingen en binnenvaartschepen die gemotoriseerde voertuigen gebruiken of aan boord hebben. Denk aan je vertrouwde bobcatje om te laden en lossen, een heftruck of maaimachine op de scheepswerf, of groter materieel om boten uit water te halen en op de bok te plaatsen.

De WAM in het kort
Deze wet verplicht elke eigenaar van motorvoertuigen om zich te verzekeren voor aansprakelijkheid. Dat is wenselijk, want mocht je onverhoopt schade of letsel toebrengen aan een ander, dan kan dit worden vergoed. De uitbreiding zit ‘m hierin: voorheen was de WAM nog niet van toepassing op bepaalde voertuigen, waardoor er mazen in de wet zaten. Nu geldt hij ook voor voertuigen die niet op de openbare weg rijden, ongeacht waar ze zich bevinden of hoe ze worden gebruikt. Ook als de vorkheftruck (bijvoorbeeld) exclusief op eigen terrein wordt ingezet. Kort gezegd: voor (bijna) alle gemotoriseerde transportmiddelen moet je vanaf nu een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Welke EOC-verzekering dekt dit?
Het kan zijn dat je momenteel een verzekering hebt bij EOC waarmee je nog niet voldoet aan de nieuwe regels van de WAM. Op een binnenvaartschipverzekering is dit bijvoorbeeld helemaal niet verzekerd, en zelfs een kraan aan boord op spoorstaven of rails moet apart verzekerd worden. Ben je dus in het bezit van een heftruck, bobcat of andere motorrijtuigen, duik dan even goed in je polis om dit te achterhalen. Blijkt dat je onvoldoende dekking hebt? Dan helpen wij je graag om de juiste oplossing te vinden. Bij EOC kun je altijd terecht voor deskundig advies over de juiste verzekering zonder winstoogmerk!

Neem daarvoor contact op met de adviseurs van EOC Verzekeringsadvies, via e-mail op eva@eoc.nl of de telefoon op 088 66 99 450.

Gerelateerde artikelen

Vraag een offerte aan

Meteen helderheid over de kosten? Dat is met een klik op de knop geregeld.
Vul je gegevens en de gewenste dekking in, dan sturen onze experts je vrijblijvend een offerte toe.

Delen