Aansprakelijkheid voor bedrijven: welke verzekering heb je eigenlijk nodig?

De aansprakelijkheidsverzekering kennen we allemaal. Het is de belangrijkste en meest bekende verzekering voor individuen. Op diezelfde manier is er ook eentje voor bedrijven, die net zo belangrijk is. Wat zijn de regels hiervoor en welke van de vele mogelijke opties moet je nu eigenlijk kiezen? Wij helpen je de knoop door te hakken.

Dit artikel gaat dus over de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven, die we voor het gemak maar even afkorten tot ‘AVB’. Deze is niet verplicht, maar wel verstandig om af te sluiten als je een onderneming hebt: of je nu als ZZP’er in de binnenvaart te werk gaat, een VOF hebt, BV, stichting of vereniging. Zo zorg je ervoor dat al je werkzaamheden zijn verzekerd. Er is echter niet één standaard AVB die voor alle omstandigheden en elke organisatie geldt. EOC biedt daarom meerdere opties aan die je, naast de scheepsverzekering, kunt afnemen.

Kies de juiste AVB voor jouw organisatie
De logische vervolgvraag is dan natuurlijk: ‘Maar hoe weet ik welke aansprakelijkheidsverzekering ik voor mijn bedrijf nodig heb?’ Daar kunnen we kort over zijn. Dat hangt namelijk af van de activiteiten die je onderneemt. Een handige vuistregel is dat de AVB moet overeenkomen met de werkzaamheden die in je uittreksel van de Kamer van Koophandel zijn omschreven. Ga je deze uitbreiden, check dan even of alles aan beide kanten nog klopt: zowel je uittreksel als de AVB.

Wordt het dus een passende verzekering voor jou als watersportvereniging, Bed & Breakfast of aanbieder van pakketreizen? Om het je makkelijk te maken, bespreken we hieronder de meest voorkomende aansprakelijkheidsverzekeringen voor bedrijven die EOC aanbiedt.

  • Bed & Breakfast en/of verhuur woonschip
    Deze AVB is voor eigenaren die hun woonschip helemaal of gedeeltelijk verhuren, of deze aanbieden als Bed & Breakfast. We hoeven je niet te vertellen dat dit een grote verantwoordelijkheid is: er zál maar iets gebeuren met je gasten. Je kunt als exploitant aansprakelijk worden gesteld in het geval van letsel of materiële schade. Per ongeluk een glas jus over iemands laptop kieperen is al vervelend, maar wat als een logee uitglijdt op een glibberig dek en iets breekt? Uit ervaring weten wij dat hier hoge claims uit voort kunnen komen. Dek dit risico af door een aanvullende verzekering voor betalende gasten af te sluiten.

Vraag hier de AVB voor B&B’s aan

  • Aflosschippers
    Voor aflosschippers heeft EOC een speciale aansprakelijkheidsverzekering die je beschermt tegen de financiële gevolgen van schadeclaims. Wat is er daarmee precies verzekerd? Schade aan personen (letsel of overlijden) en schade aan spullen of onroerende zaken van anderen. Dit geldt voor alles waar je in de hoedanigheid als afloskapitein aansprakelijk voor bent. Let op, dit geldt niet voor schade veroorzaakt door, aan of vanwege het schip waar je op vaart. Ook niet verzekerd is schade veroorzaakt door andere voertuigen en luchtvaartuigen (zoals een drone) die van jou zijn, schade aan spullen van een ander die je onder jouw hoede hebt, zuivere vermogensschade of schade die met opzet is veroorzaakt.

Vraag hier de AVB voor aflosschippers aan

  • Aanbieders van pakketreizen / evenementen
    Wat een feestelijke trip of gelegenheid had moeten zijn, kan zo in het water vallen als er schade ontstaat. Dan kun je als aanbieder van pakketreizen of organisator van evenementen maar beter een AVB hebben. Dit geldt voor alle evenementen en reizen waarvoor je van je eigen schepen gebruikmaakt. Deze dekking gaat al in op het moment dat de passagiers, vakantiegangers of feestvierders aan wal staan. Zo is ook die BBQ op de wal die je als extraatje organiseert gedekt.

Vraag hier de AVB voor pakketreizen / evenementen aan

  • Reisleiders / gidsen
    In dezelfde branche, maar tóch anders, vinden we de reisleiders en gidsen. In die hoedanigheid ga je mee op vakantie en avontuur – soms in verre oorden, maar even vaak in eigen land op plekken die nog niet zo platgetreden zijn. Wat we hier het meest langs zien komen is schade aan de spulletjes van anderen, gevolgd door letselschade. Dek deze risico’s af door een AVB af te sluiten. Zo kun je onbezorgd anderen door het avontuur blijven loodsen. Deze aansprakelijkheidsverzekering geldt enkel voor ZZP’ers aan wal, niet voor de reisorganisator of scheepseigenaar.

Vraag hier de AVB voor reisleiders / gidsen aan en lees hier het informatieformulier

  • Dienstverleners in de watersport
    De laatste categorie die we aantippen zijn de organisaties die zich bezighouden met watersport. Denk hierbij aan watersportverenigingen, jachthavens en scheepsonderhoudsbedrijven. Enkele randvoorwaarden van deze AVB zijn dat het bedrijf een eigen locatie heeft en dat het merendeel van het personeel in dienst is bij de verzekeringnemer. Mocht het zo zijn dat je naast watersport ook aanverwante activiteiten uitvoert, zoals het uitbaten van een restaurant of aanbieden van campingplaatsen, dan kunnen deze aanvullend verzekerd worden.

Vraag hier de AVB voor watersport aan

Verder zoeken
Staat jouw type onderneming of werkzaamheden er niet tussen? Neem dan contact op met EOC en je wordt direct verder geholpen de juiste aansprakelijkheidsverzekering bedrijven voor jou te vinden.

Je risico's gratis in kaart

Welke risico’s loop je met je schip? En welke aanvullende verzekeringen zijn slim om erbij te nemen?
Vraag het onze experts! Wij geven je kosteloos deskundig advies, zodat je de beste stappen zet.