Nat gaan in de badkamer

NIET IEDER MATERIAAL IS GESCHIKT VOOR DE NATTE RUIMTE

In de pleziervaart en bij wonen op het water komen onze experts met enige regelmaat tegen dat ermaterialen zijn gebruikt die niet geschikt zijn voor de toepassingVooral bij de bouw of verbouw van natte ruimtes gaat het vaak mis. Expert Rob van ’t Hof: ‘Dan mogen wij na een aantal jaar de welig tierende schimmel, de papier-maché wand, de doorgezakte vloer of het weggerotte vlak komen aanschouwen. Om vervolgens te kunnen melden: “Dat had u anders moeten doen.”

Niet iedereen is een professional en er zijn ook professionals die niet alles weten. Maar wat basiskennis opdoen van materialen en hun toepassing, dat moet toch voor iedereen op te brengen zijn. Les 1: in een natte ruimte gebruik je geen vochtgevoelige, maar juist waterbestendige materialen. Lijkt een inkopper van jewelste, maar we komen weleens wanden en vloeren tegen waarbij samengestelde materialen zijn toegepast zoals gips met karton en isolatie. Jammer, want met een beetje onderzoek zal iedere klusser ontdekken dat er keuze genoeg is in materialen die wel geschikt zijn voor vochtige of natte ruimtes. 

VERTROUW NIET OP DE VOEGEN 

Maar de badkamer is toch betegeld, hoor ik je denken? Alleen is voegwerk nooit 100% waterdicht en kunnen kitnaden loslaten. Daarom moet er altijd een waterdichte laag onder de tegels worden aangebracht. De middelen die de bouwmarkt verkoopt zijn bedoeld voor huizen en niet altijd geschikt voor op het water, vanwege beweging en vervorming van het casco. Hier geldt: waterdicht is goed, dampdicht is beter. Een volledig dampdichte laag aan de binnenkant van de badkamer voorkomt dat vocht in wanden en isolatie trekt. Vocht veroorzaakt schimmel, vermindert de isolerende werking van glas- en steenwol en zorgt bij een stalen schip voor roest. Dan nog een tegelwijsheid: grote tegels kunnen barsten (weer die beweging), dus kleine hebben de voorkeur. Geen tegels kan ook, epoxy of polyester zijn goede alternatieven. 

GOEDKOOP OF DUURKOOP? 

Hebben we materialen en afwerking gehad, nu de constructie. Vooral bij vloeren is een goede, dragende constructie belangrijk, dat voorkomt scheuren, vochtschade en uiteindelijk het letterlijk door de grond zakken tijdens een douchebeurt. Tot slot de puntjes op de i: zorg voor deugdelijke aan- en afvoerleidingen (goed opgebeugeld, geen knelkoppelingen) en nette kitnaden (regelmatig checken). Het is handig als techniek zoals leidingwerk en pompen bereikbaar blijft voor inspectie en reparatie. Alles goed uitvoeren is misschien wat duurder, maar voorkomt veel ellende. Een badkamer uitbreken omdat de vloer is doorgezakt, is een kostbare en tijdrovende klus, daar zit niemand op te wachten. ‘Goedkoop is duurkoop’, zet die maar op een tegel. 

Bereken nu je premie

Ontdek binnen vijf minuten wat je premie is en sluit vandaag nog een verzekering af.
Onze belofte: bij EOC krijg je optimale dekking tegen een scherpe prijs.
Dan vaar je met een gerust hart weer verder.

Astrid Boogert
Astrid Boogert
Marketing medewerker