Luikenwagen smeekt om aandacht

We nemen hem meestal voor lief. De trouwe luikenwagen die onder alle omstandigheden – geladen en ongeladen, in weer en wind – zijn werk doet. Pas als hij hapert merk je hoe belangrijk hij is. Dan is het ineens niet meer soepeltjes laden en lossen, maar een gevecht met de luikenNiet goed voor het humeur van de bemanning en meestal ook niet voor het vaarschema. Die luikenwagen mag dus best eens wat speciale aandacht krijgen. 

Luikenwagens zijn er in allerlei soorten en maten en iedere uitvoering heeft zo zijn specifieke kenmerken. Maar er zijn ook gemene delers. De stalen constructie is doorgaans niet gegalvaniseerd en ook niet inwendig getectyleerd. Aan de buitenkant vallen gebreken in het laswerk of roestvorming nog wel op, maar een check aan de binnenkant wordt lastig. De staalconstructie lijkt geen onderhoud nodig te hebben, maar schijn bedriegt. Bedenk dat de luikenwagen onderhevig is aan grote krachten en aan allerlei weersinvloeden. Ook hoeven we een schipper niet uit te leggen wat er met staal gebeurt bij varen op zout en brak water.

Dan zijn er de bewegende delen, kabels en leidingen. Die zijn aan slijtage onderhevig en vragen om periodiek onderhoud. Maar ook stilstand heeft gevolgen voor de conditie, dus bij opnieuw in gebruik nemen na een periode containers varen is wat extra zorg voor de luikenwagen geen overbodige luxe.

Aan boord staat de veiligheid uiteraard op nummer één. Op zich al reden genoeg voor een regelmatige controle, maar uitval betekent vaak ook: schade en verlette tijd.  Gelukkig blijft de luikenwagen met een beetje aandacht gewoon zijn werk doen – en jij dus ook.

CHECKEN, SMEREN, CONSERVEREN

  • Neem de controle van de luikenwagen op in je periodieke inspecties.
  • Vraag de leverancier naar de onderhoudsvoorschriften. 
  • Smeer en controleer regelmatig.
  • Vervang tijdig onderdelen die slijtage vertonen.
  • Laat met regelmaat de leverancier controle en onderhoud uitvoeren.
  • Tectyleer indien mogelijk de binnenzijde van de staalconstructie.
  • Breng afvoergaten voor condens aan als deze nog niet aanwezig zijn. 

Je risico's gratis in kaart

Welke risico’s loop je met je schip? En welke aanvullende verzekeringen zijn slim om erbij te nemen?
Vraag het onze experts! Wij geven je kosteloos deskundig advies, zodat je de beste stappen zet.

Marnix de Bakker
Marnix de Bakker
Preventie Manager