Hoe verzeker ik mijn leaseauto?

Laatste update: 19-5-2020

Leaseauto’s die aan boord staan van een binnenvaartschip zijn standaard niet meeverzekerd onder de P&I dekking van het betreffende schip. Daarnaast is het meestal maar de vraag of de leasemaatschappij het van- en aan boord takelen van de auto heeft meeverzekerd.

Stel je bent in het bezit van een leaseauto, welke tijdens het van- en aan boord takelen uit de kraan is gevallen. Ook al is de auto niet van jezelf maar van de leasemaatschappij, omdat je de bestuurder/houder van de auto bent, wordt de auto niet gezien als een auto van een derde partij en valt dit dus niet standaard onder de dekking van de P&I verzekering.

En hoe zit dat met de private leaseauto’s van bemanningsleden? De aansprakelijkheid van de eigenaar voor schade aan auto’s en motorfietsen die eigendom zijn van de bemanning is meeverzekerd onder de P&I. Het gaat hier dus nadrukkelijk om auto’s en motorfietsen die eigendom zijn van bemanningsleden en dat is een leaseauto normaal niet. Daarom geldt voor leaseauto’s van/voor bemanningsleden hetzelfde als voor de leaseauto van de eigenaar.

HOE KUN JE DE LEASEAUTO NU HET BESTE VERZEKEREN? 

Neem contact op met de leasemaatschappij en zorg ervoor dat het van- en aan boord takelen van de auto is meeverzekerd onder de WA + (beperkt of volledig) Casco dekking. Vraag daarnaast na of zo’n schade ook invloed heeft op je no-claim korting regeling bij de leasemaatschappij. Het andere alternatief is het sluiten van een Lastverzekering via EOC Verzekeringsadvies die hiervoor wel dekking biedt. Uiteraard kun je je eigen auto (inclusief takelrisico) ook via EOC Verzekeringsadvies afsluiten.

Je risico's gratis in kaart

Welke risico’s loop je met je schip? En welke aanvullende verzekeringen zijn slim om erbij te nemen?
Vraag het onze experts! Wij geven je kosteloos deskundig advies, zodat je de beste stappen zet.

Astrid Boogert
Astrid Boogert
Marketing medewerker