Het belang van waterdetectie

Laatste update: 19-5-2020

Waterschade helemaal voorkomen is helaas niet altijd mogelijk, maar met een snelle waterdetectie kun je eventuele waterschade wel tot het minimum beperken. De kern van een waterdetector is om in geval van lekkage als eigenaar gewaarschuwd te worden dat er (mogelijk) lekkage is.

Een mogelijkheid is om een verklikker (waterdetectie) te plaatsen in het laagste punt van het vaartuig (de pompput), die u waarschuwt zodra ergens lekkage optreedt of water binnendringt. Of beter nog, dan automatisch de hoofdwaterkraan afsluit. Zo kun je snel poolshoogte nemen en nagaan of er maatregelen getroffen moeten worden ter voorkoming van verergering. Denk hierbij aan de werking van een rookmelder.

Oorzaken kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • lekkage via de wasmachine
  • een breuk in een waterleiding of via de walaansluiting
  • een lekkage in de romp

Er zijn verschillende opties van melding mogelijk; via een gsm-melding, een alarm sirene (akoestisch), een alarm flitslamp of een magneetklep in de persleiding van het riool. De keuze van de juiste sensor (detector) is afhankelijk van de situatie en van belang voor een snel en betrouwbaar wateralarm. Laat je hierover goed informeren door een gespecialiseerd bedrijf.

Het is jouw huis en je wil geen (vervolg)schade dus neem je maatregelen. Neem ook altijd een dompelpomp aan boord zodat je water weg kunt pompen.

Je risico's gratis in kaart

Welke risico’s loop je met je schip? En welke aanvullende verzekeringen zijn slim om erbij te nemen?
Vraag het onze experts! Wij geven je kosteloos deskundig advies, zodat je de beste stappen zet.

Marnix de Bakker
Marnix de Bakker
Preventie Manager