Gouden tips om diefstal te voorkomen

In de zomermaanden zijn niet alleen watersporters actief. Het is ook het favoriete seizoen van de sloepenrover en motorendief. Vaak is een goed slot al genoeg om ze te ontmoedigen en mocht er toch iemand met jouw spullen vandoor gaan, dan is dankzij het slot de schade tenminste gedekt. Dus geef ze geen kans: leg boot en buitenboordmotor goed aan de ketting. 

BEVEILIGINGSTIPS

 • Leg sloep, open toerboot of bijboot vast met een goedgekeurd slot. Wij werken samen met Watersportbeveiliging.com, waar je kunt kiezen uit een brede selectie sloten. Zij hebben een servicedesk die vragen kan beantwoorden en je krijgt als lid van EOC bovendien 10% korting op alle aankopen.
 • Voorzie de buitenboordmotor van een goedgekeurd slot, ook als deze in een bun hangt. 
 • Laat ook in een jachthaven de boot of buitenboordmotor niet onbeheerd achter. Blijf erbij of doe alles op slot. 
 • Bewaar waardevolle spullen in een goed afgesloten ruimte en uit het zicht.  
 • Neem waardevolle spullen mee van boord, ook als je niet lang wegblijft.
 • Zet de trailer vast met een goedgekeurd disselslot of wielklem, of stal hem in een goed afgesloten ruimte. 
 • Sluit de kajuit goed af, ook als je op je schip aanwezig bent.
 • Check of er voldoende toezicht is op je schip. Installeer desnoods een goedgekeurd alarm- en camerasysteem.
 • Ga je voor langere tijd van je schip af? Neem de buitenboordmotor dan mee naar huis. Neem je de buitenboordmotor liever niet mee naar huis, of is dit niet mogelijk? Zet ‘m dan vast met een goedgekeurd slot. Ook hiervoor kun je terecht bij Watersportbeveiliging.com.
 • Als je boot op een trailer staat zorg dan voor beveiliging met een disselslot of wielklem.
 • Registreer je schip of buitenboordmotor. Op het moment dat jouw vaartuig en/of buitenboordmotor gestolen wordt is het handig als je bij het doen van aangifte beschikt over een gedetailleerde omschrijving van het vaartuig. Vul daarom direct deze registratiekaart in, zodat je altijd alle gegevens bij de hand hebt. De politie kan zo sneller starten met opsporen en de kans is groter dat jouw vaartuig en/of buitenboordmotor wordt teruggevonden.

Dit zijn belangrijke tips, maar ook goed om te weten: alléén als aan het bovenstaande rijtje is voldaan, kan EOC uitkeren bij diefstal. Geen slot, geen dekking. 

GPS TRACKER

Los van de diefstalpreventie door het vastleggen van de boot met goedgekeurde sloten is er nog een andere optie. Dit is het plaatsen van een GPS track & trace systeem. Dit systeem is klein en kan je goed verbergen zodat ze in geval van diefstal niet snel gevonden zal worden. Deze systemen zijn inmiddels goed betaalbaar en via een app op je mobiel te koppelen. 

De tracker bepaald de positie op basis van een GPS (Global Positioning System) signaal en stuurt dit signaal periodiek door naar je telefoon en-of webomgeving. Zo kun je zien waar je boot zich bevindt en is er in veel gevallen een afgebakend gebied (geofence) in te stellen waarbij er een alarm wordt gegeven wanneer je boot daarbuiten komt.

Een GPS-tracker is voorzien van een accu/batterij en de meesten systemen werken met een simkaart. De kans blijft aanwezig dat dieven een GPS-tracker kunnen traceren in je boot. Des te minder frequent de GPS-tracker een signaal uitzend, des te minder de kans op dat deze wordt gevonden in de boot. De frequentie is in de meeste gevallen in te stellen.

Welke GPS-tracker moet ik dan hebben?
Er is veel keuze voor watersporttoepassingen. EOC heeft een ledenvoordeelkorting via Watersportbeveiliging. Op de website van EOC vind je meer informatie.  

DIEFSTAL MELDEN?

 • Doe aangifte bij de politie. Vanaf 1 april 2024 kan dit telefonisch via 088-0087444.
 • Meld bij EOC. Lever nota’s aan van zowel de gestolen goederen als de sloten (bewaren dus!). Stuur ook foto’s mee, van de gestolen items (maak foto’s na aankoop) en eventuele braakschade. 

GOEDGEKEURD SLOT?

Goedgekeurde sloten, kettingen en kabels voldoen aan de eisen van SCM, ART of CCV (voorheen VbV). De gespecialiseerde watersportwinkel kan hier alles over vertellen. Hoe gebruik je zo’n slot? In de video “Vaarplezier… de serie: beveiliging van boot, trailer en motoren” legt onze expert het uit. 

EOC-verzekerden krijgen 10% korting op sloten, kabels en andere spullen om de boot te beveiligen bij Watersportbeveiliging.com.

Bereken nu je premie

Ontdek binnen vijf minuten wat je premie is en sluit vandaag nog een verzekering af.
Onze belofte: bij EOC krijg je optimale dekking tegen een scherpe prijs.
Dan vaar je met een gerust hart weer verder.

Tim Klaasen
Tim Klaasen
EOC relatiebeheer