Gortdroge stof

NIEUWE REGELGEVING VOOR DROGE LADINGSCHEPEN

We waarschuwen alvast: dit wordt een beetje droge kost. Droge ladingschepen met ADN-certificaat moeten bij vernieuwing van hun Certificaat van Goedkeuring na 31 december 2020 aan een set nieuwe regels voldoen. Sommige van de nieuwe eisen gaan direct in, andere bij de eerstvolgende hercertificering en weer andere pas in 2035. We vatten het even voor je samen.

DIRECT VAN KRACHT 

  • Roken (ook de elektrische sigaret) aan boord is verboden, behalve in stuurhuis en woning met overdruk.

BIJ EERSTVOLGENDE HERCERTIFICERING 

  • Er mag geen gas, petroleum of vaste brandstof aan boord zijn voor verwarming-, kook- en koeltoestellen.
  • In de beschermde zone moet alle nieuwe apparatuur beperkt explosieveilig zijn. Van bestaande apparatuur moet een lijst aan boord zijn, plus een tekening met de locatie (Zone 0, 1 en 2).
  • Apparatuur in de beschermde zone die niet ‘beperkt explosieveilig’ is, moet met een rode noodknop uitgeschakeld kunnen worden.

VANAF 2035

  • In de beschermde zone moet alle apparatuur explosieveilig zijn. 

TIJD GENOEG?

Het certificaat is 5 jaar geldig, dus als je recent goedgekeurd bent dan heb je een paar jaar de tijd om de lijst en tekening te maken en de noodknop te installeren. Maar er is een ‘maar’. Het is mogelijk dat de regelgeving sneller wordt ingevoerd bij bedrijven aan de wal dan bij jou aan boord. Als je daar komt laden of lossen, dan moet jouw schip al aan de nieuwe eisen voldoen of moet op zijn minst de rode knop in werking zijn

2035 lijkt helemaal ver weg. Tot die tijd volstaat het om bij vervanging of vernieuwing een apparaat te plaatsen dat ‘beperkt explosieveilig’ is. Toch adviseren we om in dat geval meteen een explosieveilig apparaat te plaatsen. Daarmee voorkom je dat alle kosten straks in één keer komen.

Meer stof

Dit zijn de grote lijnen, we wilden het niet té droog maken. We zullen je de komende tijd blijven informeren en tips geven. Heb je een vraag, stel deze dan gerust aan onze experts. EOC Expertise is bereikbaar via 088 6699400 en info@eocexpertise.nl. 

Vraag een offerte aan

Meteen helderheid over de kosten? Dat is met een klik op de knop geregeld.
Vul je gegevens en de gewenste dekking in, dan sturen onze experts je vrijblijvend een offerte toe.

Astrid Boogert
Astrid Boogert
Marketing medewerker