Gedekt of niet gedekt? Doe de quiz!

Je bent als eigenaar van een pleziervaartuig of woonboot zuinig op je waterbezit en spullen aan boord. Maar er kunnen zich altijd onvoorziene omstandigheden voordoen die je niet zelf in de hand hebt. Daarom ben je verzekerd. Bij goed verzekeren komt het een en ander kijken. Weet jij of je goed zit? Doe de quiz!

1. Je woonschip brandt af. Gelukkig is iedereen oké, ook de student die er een kamer huurt. Is de schade gedekt? 
Wel als bij EOC bekend is dat het schip wordt verhuurd en de verhuur op het polisblad is vermeld. Dat zit zo: verhuren brengt extra risico’s met zich mee en daarom moet je dit altijd melden. Dit geldt voor iedere verhuurvorm, ook losse overnachtingen (B&B). Pas na akkoord en vermelding op de polis is eventuele schade gedekt. 

2. Je hebt een mooie sloep en neemt soms toeristen mee. Nu kom je wat abrupt aan bij de kade: rosé overal en één van de gasten gaat onderuit en breekt zijn pols. Hij stelt jou aansprakelijk. Is deze schade gedekt? 
Dat hangt ervan af. Met een pleziervaartverzekering is letselschade van betalende passagiers niet gedekt. Jij bent de schipper, dus als er iets gebeurt dan ben je aansprakelijk en dat kan in de papieren lopen. Een beroepsvaartverzekering dekt dit soort schades wel, als onderdeel van de P&I. Dus als je met je vaartuig betalende passagiers meeneemt, dan heb je een beroepsvaartverzekering nodig.  

3. Je leent je kruiser weleens uit, tegen betaling uiteraard. Maar de familie die de boot een weekend huurt, hangt hem op in de sluis. Er is veel lakschade, gaat de verzekering dit vergoeden? 
Alleen als bij EOC bekend is dat de boot wordt verhuurd (zonder schipper) en de verhuur op het polisblad is vermeld. Dat is logisch, want de risico’s zijn nu eenmaal groter. Ga maar na: iemand die een boot huurt is vaak minder ervaren en minder voorzichtig. Dus verhuur je je boot aan anderen, meld dit dan bij EOC. 

4. Na wat reparaties op de werf maakt je boot ineens water. De expert komt kijken en ziet het direct: “Het lekt hier, deze las moet opnieuw.” Maar de werf wil het niet oplossen. Je hebt juridisch advies nodig, maar is dat gedekt? 
Alleen als je een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten, krijg je juridische bijstand en worden eventuele advocaatkosten vergoed. Dat kan van pas komen bij een geschil, bijvoorbeeld over reparatie, werfkosten, ligplaats, verslepen, verborgen gebreken bij aankoop of het verhalen van het eigen risico bij schade door derden.

VOOR GROOT EN KLEIN

Een beroepsvaartverzekering, dat klinkt meteen heel groot. Maar we hebben een zeer diverse groep verzekerden in onze beroepsvaarttak, met grote en kleine vaartuigen en van ondernemers tot particulieren die iets bijverdienen. Voor EOC zijn deze polissen altijd maatwerk: wel ‘beroeps’, maar we houden het klein als dat nodig is.  

Vragen? Stel ze gerust en bel 088 6699545 of mail naar pleziervaart@eoc.nl. Mocht dat nodig zijn, dan schakelen we even met onze collega’s van de afdeling beroepsvaart. 

Gerelateerde artikelen

Bereken nu je premie

Ontdek binnen vijf minuten wat je premie is en sluit vandaag nog een verzekering af.
Onze belofte: bij EOC krijg je optimale dekking tegen een scherpe prijs.
Dan vaar je met een gerust hart weer verder.

Edwin Voerman
Edwin Voerman
Marketing, communicatie en advies

Delen