Drab in de diesel

STEEDS VAKER MOTORUITVAL DOOR BRANDSTOFVERVUILING

Drab in de diesel. Vaartuigen die in de problemen komen omdat de motor uitvalt, we zien het helaas steeds vaker. Oorzaak: dichtgeslibde brandstoffilters door vuil in de gasolietank. Hoe komt dit en wat is eraan te doen?

De samenstelling van gasolie is de laatste jaren veranderd. Er wordt nu biobrandstof aan diesel toegevoegd, meestal is dat olie op plantaardige basis. Ook is het zwavelgehalte teruggebracht. Allemaal goed voor het milieu, maar minder gunstig voor de scheepvaart en de watersport. Biobrandstof is namelijk een voedingsbodem voor bacteriën. Die micro-organismen groeien extra goed dankzij het lage zwavelgehalte. En er is nog een vervelend aspect: biobrandstof trekt water aan. In dat water kunnen ook weer allerlei bacteriën, algen en schimmels groeien. Resultaat? Slijm, drab en vlokken in de brandstoftank.

Vaak gaat het lang goed. Water en vervuiling zakken naar de bodem van de tank en blijven daar. Tot je een tochtje gaat maken op groot open water, op een druk bevaren kanaal of bij harde wind. Door het stampen en schommelen van de boot wervelt het bezinksel op en gaat mee richting brandstoffilter. Die raakt verstopt, waarna de motor uitvalt. Juist op druk of ruw water zit je daar niet op te wachten. Vaak gebeurt het tijdens de eerste vaartocht van het seizoen, na een winter stilstand. Geen fijne manier om de zomer te beginnen.

Gelukkig kun je maatregelen nemen om dit risico te verkleinen. Probeer de brandstof vrij van water te houden. Controleer daartoe de afdichting van de tankdop en houd de tank zo ‘vol’ mogelijk, dat scheelt condens. Tap regelmatig water af via het kraantje onderaan de tank, want juist dit water is de favoriete broedplaats van de eencellige boosdoeners. Ook de brandstoffilters periodiek schoonmaken of vernieuwen is belangrijk. Plaats een goede filter – met waterafscheider! – voor de motor. Als dat kan, maak dan ook eens in de zoveel tijd de brandstoftank schoon. Tot slot kun je een bacteriedodend middel aan de gasolie toevoegen. Het bunkerstation kan hierover adviseren.

Als je de gasolie in jouw tank niet vertrouwt, neem dan geen onnodig risico. Zie je slijm of een modderachtige substantie, dan is het foute boel. Meestal is de enige remedie de gasolie afvoeren en de tank reinigen. Twijfel je, dan kun je een monster nemen en deze laten testen. Of neem contact op met EOC voor advies.

Nieuw: infoblad over vervuilde gasolie. Hierin lees je meer over hoe het probleem ontstaat en wat je eraan kunt doen. Klik hier: Infoblad vervuilde gasolie diesel

Zul je net zien: windkracht 7, flinke golfslag, aan lagerwal een dijk met basaltblokken … valt de motor ineens stil. Het overkwam Ed Koek met zijn klipper “Storm”.

‘We zaten op het Gooimeer, gingen richting Almere Haven. Het waaide hard en er stond een aardige golfslag. Toen hield ineens de motor ermee op! Ons schip heeft geen ankers, alleen spudpalen en die heb ik natuurlijk meteen laten zakken. Op de Randmeren is het overal ondiep bij de kant, maar niet hier. De spudpalen pakten niet en we dreven steeds verder richting de dijk. We kwamen erg dicht bij de basaltblokken, pas op een meter of vijf uit de kant kwamen we tot stilstand. Dat was op z’n zacht gezegd wel spannend. Een kwartier later waren de waterhulpdienst en KNRM bij ons en zij hebben ons samen richting de haven gesleept. Hun bootjes konden maar nauwelijks onze klipper van 22 meter houden, dus ik was blij dat op een gegeven moment de motor weer wilde starten en ik zelf het gat in kon varen. Eenmaal aan de kant kon ik rustig de dieselfilters van de motor schoonmaken. Die waren dichtgeslagen door vuil in de tank. We hadden het schip toen pas een half jaar, inmiddels heb ik een extra groffilter na de dieseltank geplaatst en ik maak de filters regelmatig schoon. Want zoiets wil ik niet meer meemaken.’

Word lid van de Varende Vrienden van EOC-nieuwsbrief

De Varende Vrienden van EOC is een bron van informatie: vaartips, onderhoudstrucs en boeiende verhalen van medeschippers.
Via onze nieuwsbrief krijg je de beste artikelen maandelijks in je mailbox.
Gratis en toegespitst op jouw voorkeuren!

Tim Klaasen
Tim Klaasen
EOC relatiebeheer