De onfrisse gevolgen van een lekkende drinkwatertank

Ieder schip dat lading vervoert heeft ze en ook in de pleziervaart zijn op veel schepen drinkwatertanks aanwezig. Van een bescheiden formaat tot vele kuubs groot en gemaakt van kunststof, staal of rvs. Fijn, altijd lekker fris drinkwater. Totdat ineens blijkt dat de tank al een tijdje lekt. De gevolgen daarvan zijn stukken minder fris.  

Ze druppelen met regelmaat binnen: schades door lekkende drinkwatertanks. Een greep uit wat we zoal tegenkomen. Beroepsmatige vaartuigen waarbij de stalen vloer van de roef (woning) direct de bovenzijde van de drinkwatertank is. Bij zo’n scheepsconstructie is het extra van belang om de  drinkwatertank goed te onderhouden en dat is in veel gevallen het probleem. Zolang het water helder blijft en niet vreemd ruikt is er voor de meeste gebruikers geen aanleiding om de tank te openen, inspecteren en reinigen. 

We zien ook vaak dat vul- en ontluchtingsleidingen die door de roef naar het dek lopen doorrotten. Hierdoor kunnen de isolatie en het grondhout van de vloer van de woning volledig doordrenkt raken met water, waardoor de betimmering gaat schimmelen. Dit wordt pas opgemerkt als het behang gaat verkleuren, tegelvloeren scheuren, of vloeren gaan bewegen of doorzakken. Drogen door een gespecialiseerd bedrijf is dan een gepasseerd stadium, er is dan nog maar één mogelijkheid: de volledige vloer met  onderliggende isolatie en ontdreuningsplaten (of rubber) vernieuwen. Een kostbare en tijdrovende klus.

HOU HET FRIS 

  • Let bij aankoop van een vaartuig op de staat van de drinkwatertank, zeker als de roefvloer de bovenwand van de tank vormt. 
  • Maak minimaal iedere 5 jaar (vaker is beter) de drinkwatertank leeg en inspecteer deze. Problemen treden vaak aan de bovenkant op. Als er een warmtebron zoals een uitlaat dicht langs de watertank loopt, dan is dat vaak een ‘hotspot’ voor corrosie. Zoek naar roestsporen of -blazen bij gecementeerde of gecoate tanks; tijdig behandelen voorkomt doorrotten.
  • Reinigen van de tank gaat bacteriegroei tegen. In de tank, maar ook in de leidingen, ontstaat een slijmerige laag die hecht aan de wanden. In deze ‘biofilm’ groeien micro-organismen zoals Legionella en die tasten de kwaliteit van het drinkwater aan. Hogere temperaturen stimuleren de aangroei. Filtersystemen kunnen erdoor vervuild raken en daardoor minder goed werken. Regelmatig de tank inspecteren en reinigen is dus in het belang van het schip én de gezondheid.

Drinkwatertanks zijn niet onderhoudsvrij, zelfs niet als ze gemaakt zijn uit een onderhoudsvrij materiaal. Zeg eens eerlijk: wanneer keek jij voor het laatst naar de tank? En erin? Weet je zeker dat alles nog in orde is?  

Je risico's gratis in kaart

Welke risico’s loop je met je schip? En welke aanvullende verzekeringen zijn slim om erbij te nemen?
Vraag het onze experts! Wij geven je kosteloos deskundig advies, zodat je de beste stappen zet.

Astrid Boogert
Astrid Boogert
Marketing medewerker