Dagje weg? Nog eens 5 leuke vaarroutes in Nederland

Vorig jaar deelden we met jullie de top 5 leukste vaarroutes in Nederland, ingestuurd en samengesteld door medebootbezitters. Afgelopen zomer werden er, naar aanleiding van een nieuwe oproep in Facebookgroep ‘de mooiste vaarroutes’, weer massaal mooie filmpjes en verhalen gedeeld van jullie reizen op het water. Nu het voorjaar weer in zicht komt, wordt het tijd deze leuke vaarroutes met jullie te delen!

1. Kagerplassen en De Hemmen (Zuid-Holland)

Centraal gelegen in de Randstad, tussen Amsterdam en Leiden ligt het watersportgebied de Kagerplassen. Het oudste watersportgebied van Nederland en een el dorado voor liefhebbers van zeilen, kanoën, roeien, waterskiën enz. Ook voor motorvaartuigen bieden de Kagerplassen vele mogelijkheden. Zo zijn de Westeinderplassen en het Braassemermeer van hieruit eenvoudig te bereiken. Ondanks alle watersportactiviteiten ademt Kaag rust uit en de prachtige vergezichten over water en weides nodigen uit voor een wandeling. Daarnaast is het goed toeven op de terrasjes aan het water.

Op De Hemmen vind je unieke moerasbossen en vele vogelsoorten. Het gebied ligt langs de zuidoever van het Braassemermeer, tussen Woubrugge en Rijnsaterwoude. Op twee van de zes eilanden kun je heerlijk recreëren. Er zijn aanlegsteigers, schoon sanitair en een gezellige kombuis waar je iets kunt eten en drinken. Voor kinderen zijn er leuke speeltoestellen.

Meer informatie over de Kagerplassen lees je hier. Voor recreatiegebied De Hemmen klik je hier.

Joke Vink-Koelewijn is de winnares van ‘de mooiste vaarroutes van 2021’ met haar tocht door deze natuurgebieden. ‘Voor een hele gezellige haven voor groot en klein moet je bij De Hemmen van Wout Van Leersum zijn. Ook voor varend feesten en partijen en lekker eten in de Kombuis! Hier voelt iedereen zich al snel thuis!’ 

2. Rondje Leeuwarden – Grou – Leeuwarden (Friesland)

Leeuwarden is de historische hoofdstad van Friesland. Je raakt hier niet snel uitgekeken: historische herenhuizen, sfeervolle grachten, honderden monumenten, boeiende musea en veel winkels en restaurants. De Kleine Kerkstraat in het centrum is vanwege de diversiteit aan boetieks en Friese speciaalzaken meerdere keren uitgeroepen tot ‘leukste winkelstraat van Nederland’. Vanaf het water is Leeuwarden een heel andere belevenis. Vaar door de grachten en singels, langs bekende bezienswaardigheden en gezellige terrassen. De 39 meter hoge Oldehove is dé trots van Leeuwarden, ook al staat hij nog schever dan de Toren van Pisa. Een beklimming van 183 treden staat garant voor een vergezicht tot aan de Waddeneilanden.

Grou is een karakteristiek dorp in hartje Friesland en heeft een gezellig centrum met nog ouderwets knusse winkeltjes en meerdere restaurants met leuke terrasjes zowel in het centrum als aan de waterkant. Door zijn overzichtelijke meren en vaarten en het rustige landschap is Grou, zowel bij jong als oud, geliefd bij watersporters.

Lees hier wat er allemaal te doen is in Leeuwarden. Informatie over Gou vind je hier.

Rob Geerlings stuurde een prachtige film in van een leuk rondje vanuit Leeuwarden. ‘Met de twee dochters op pad geweest. Een heerlijke dagtocht en goed te doen. Het Avontuur zat hem in het stuk vanaf de Wette naar Grou genaamd Aldswin en liep door Reduzum. Dat was erg smal en de Waterkaarten app gegevens klopte helaas niet, maar het liep goed af. Al hadden we maar drie tegenliggers, het is supersmal en veel vegetatie in de sloot dus uitwijken, spannend! De bruggen waren lager en smaller, breedte 350 cm. Met 330 cm kan dat prima, maar als die dan aan weerskanten maar 1 cm speling hebben klopt er iets niet….zo ook de hoogte van bruggen: op papier ruim 180 en 200 cm en de boot 155 cm, maar met de billen bij elkaar er soms net onderdoor! Keren was geen enkele mogelijkheid, dus door tot de laatste brug. Grou was super en echt het centrum van de Friese watersport. Terugweg ging vlot en de twee dames wilden ook nog onder de Elfsteden finish door, dus dat ook nog even met omweg gedaan. Mooie tocht en aanrader!’

3. Twaalfdaagse vaartocht vanaf Eemdijk (Utrecht)

Voor wie nog een leuke vakantieroute zoekt, is deze twaalfdaagse reis die Franca Kolman instuurde een aanrader. De route begint in hun woonplaats Eemdijk. Vervolgens varen ze naar Weesp, Maarssen, Montfoort, Oudewater, Gouda (2 nachten), door naar Alphen aan den Rijn, Uithoorn, Ouderkerk aan de Amstel, via Amsterdam naar Zaandam (2 nachten) en via Muiden terug naar Eemdijk. Een route die je door de provincies Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Holland brengt en waarin grote steden als Gouda, Amsterdam en Zaandam afgewisseld worden met kleinere plaatsen als Montfoort, Oudewater en Ouderkerk aan de Amstel. Met allemaal hun eigen charmes, activiteiten en lokale gebruiken. Mocht je deze of een andere lange(re) reis op de bucket list hebben staan, lees dan ook eens onze 10 tips voor een veilige vaart. Pup Milly heeft trouwens ook van de reis genoten!

Een mooie samenvatting van de reis van Franca en haar man kun je hieronder bekijken.

4. Maarssen naar Weesp (Utrecht en Noord-Holland)

Een mooie nazomerse dagtrip tussen twee steden uit de vorige route, gevaren over de Vecht. Tijdens het varen over de Utrechtse Vecht zie je imposante kastelen en statige buitenhuizen. De Vecht stroomt 42 kilometer lang tussen de Weerdsluis in Utrecht en het IJmeer bij Muiden. Je passeert prachtige plaatsen als Oud-Zuilen, Maarssen, Loenen aan de Vecht, Weesp en Muiden.

Maarssen is een gezellig oud dorp ten noorden van de stad Utrecht. Het ligt aan de rivier de Vecht en aan het drukst bevaren kanaal van de wereld, het Amsterdam-Rijnkanaal. Maarssen heeft enkele prachtige culturele gebouwen. De eeuwenoude huizen schitteren zowel op het platteland als langs de mooie grachten. De Herengracht, de Langegracht en de Schippersgracht zijn zeker grachten die het bezichtigen waard zijn. In de zomer is het prima vertoeven bij de Maarsseveense plassen. Een uniek gebied voor recreatie, (water)sport en outdoor-activiteiten.

Vestingstad Weesp heeft een historisch centrum met maar liefst 200 monumenten. Met recht wordt Weesp ‘Klein Amsterdam’ genoemd. Overal ontdek je oude geveltjes en gezellige pleintjes. Passanten zijn van harte welkom in de knusse jachthaven De Zeemeermin. Een perfecte stopplek is ook Fort Uitermeer, met onder andere verhalen over de ontstaansgeschiedenis van de Vechtvallei.

Nog veel meer interessante weetjes over Maarssen lees je hier. Wat er allemaal te doen is in Weesp vind je hier.

John Kenniphaas stuurde deze leuke route in, samen met onderstaande video. ‘Vandaag ging de trip van Maarssen naar Weesp over de Vecht. Dit keer gingen wel alle bruggen open. Bij Weesp kwam de BaroneS” weer bij “De Parel” en gaan we verder met de gezelligheid van John & Jacqueline. Over de twee boten verdeeld hebben we nu 8 hondjes.

5. Van Uithoorn naar de Vinkeveense plassen (Noord-Holland en Utrecht)

Leg aan bij de aan de Amstel gelegen passantenhaven Aeme-Stelle. Aan de autovrije kade kunnen pleziervaarders, wandelaars en andere recreanten neerstrijken op een van de vele gezellige terrassen. Wat van de omgeving zien? Kies dan bijvoorbeeld een leuke wandelroute.

De Vinkeveense Plassen worden gekenmerkt door de legakkers en de ring van 12 zandeilanden. De turfwinning geven de Vinkeveense Plassen haar karakteristieke waaiervormige indeling van de vele sloten en legakkers, die vervolgens overlopen in de plassen. Deze structuur maakt dat je in dit gebied een prachtige ontdekkingsreis kunt maken. Het veenwijdelandschap dat overloopt in de recreatie eilanden aan de zandwinningsplas, maken het gebied verrassend afwisselend. Op de eilanden mag je aanmeren (3 x 24 uur) en kun je heerlijk ontspannen. De Vinkeveense Plassen hebben het schoonste water van de Hollandse Plassen, een perfecte plas dus om te zwemmen. De toegangssluizen, de Proostdijersluis aan de noordzijde en de Demmerikse sluis aan de zuidzijde, geven iedere watersporter een warm welkom tot de Vinkeveense Plassen.

Wil je nog wat meer weten over varen, routes of regels op de Vinkeveense plassen? Klik dan hier.

Pauline Hajenius stuurde deze leuke vaarroute in en sloot wat video’s bij. ‘Vandaag een prachtige tocht gemaakt van Uithoorn via Ouderkerk aan de Amstel en Abcoude naar de Vinkeveense plassen, waar we nu als enige op een eiland in het namiddag zonnetje liggen.’

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Frank Hoogendijk, oprichter van de facebookpagina ‘De mooiste vaarroutes’ en beheerder Ton Richel. Hier vind je de mooiste vaarroutes in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Neem eens een kijkje, wordt lid en deel je ervaringen met andere bootbezitters.

Bereken nu je premie

Ontdek binnen vijf minuten wat je premie is en sluit vandaag nog een verzekering af.
Onze belofte: bij EOC krijg je optimale dekking tegen een scherpe prijs.
Dan vaar je met een gerust hart weer verder.

Astrid Boogert
Astrid Boogert
Marketing medewerker